Täällä Yanoun – kuuleeko ihmiskunta?

Susanna Puukko

Yanounin pikkuinen kylä on syrjässä maailman silmiltä, mutta Israel-Palestiina-konfliktin ytimessä.

Yanounin kylä koillis-Palestiinassa. Kuva: Susanna Puukko

Yanounin kylä koillis-Palestiinassa.

Mutkitteleva hiekkatie Aqrabasta pohjoiseen vie kohti pientä palestiinalaiskylää. Yanounin kylää, josta tuskin kukaan meistä on kuullut aikaisemmin. Kylää, joka taistelee hiljaisesti olemassaolostaan. Kylää, jossa asuu enää kuusi perhettä. Muut ovat lähteneet pakoon. Pakoon israelilaisia siirtokuntalaisia, jotka valtaavat laittomasti kylää metri metriltä. Vuosi vuodelta, yhä agressiivisemmin. He siirtävät siirtokuntansa aitaa yhä alemmas kohti Yanounin vehreää laaksoa, kohti satoja ja tuhatvuotisia oliivipuita. Uhaten näin kyläläisten elantoa ja oikeutta omaan maahansa.

Yanounissa tuoksuvat kukkivat mantelipuut. Laakso kylpee iltapäivän auringossa. Nyt on kevät.

Iltahämärässä mantelipuiden vaaleanpunaiset kukat luovat utuisen hohteen laakson ylle. Kylän naiset ovat juuri lypsäneet lampaansa, ja valmistavat vastalypsetystä maidosta juustoa. He tekevät sen käsin, kuten on tehty sukupolvien ajan. Tavalla, jonka jokainen nainen, hänen äitinsä ja äidinäitinsä, ovat oppineet omilta äideiltään. Aikana jo ennen ottomaanien valtaa Yanounissa.

Osa kylän nuorista on vielä kotimatkalla yliopistosta. Kylän johtaja korjaa pienen lampolansa porttia. Yksinäinen aasi katselee kukkulan harjalle rakennetun siirtokunnan kirkkaasti loistavia valoja, jotka ovat vain kivenheiton päässä kyläläisten kodeista.

Lampaat ja vuohet määkivät: marhaba, terve. Huomatessaan uudet tulijat kyläläiset kohottavat oikean kätensä, ja laskevat sen sydämensä kohdalle. Hymy leviää auringon paahtamille, uurteisille kasvoille, ja tarttuu meihin vastaantulijoihin.

IMG_20160226_083459

.

Hetkeä myöhemmin edessäni höyryää kuppi vahvaa kahvia. Sen jälkeen toinen ja kolmas. Seuraa neljäs ja viides kuppi pihalta kerättyä yrttiteetä. Yanounilaisten tarinankerronta on alkanut. Ählän wasählän, tervetuloa Yanouniin!

Läsnäolomme on huomattu myös kivenheiton päässä sijaitsevassa Itamarin siirtokunnassa. Eappien suojelevalla läsnäololla on merkitystä, sillä tänään saamme olla rauhassa. Ei ole lainkaan tavatonta, että aseistautuneet siirtokuntalaiset laskeutuvat kukkulan rinteitä alas pelotellakseen kyläläisiä.

Kylän johtaja Rasheed laskee päänsä ja toteaa haikeasti, että ilman kansainvälistä läsnäoloa kyläläiset olisivat paenneet jo aikaa sitten. Näin oli vähällä tapahtua reilu kymmenen vuotta sitten siirtokuntalaisten tunkeuduttua kylään. He hakkasivat kylän miehiä lapsiensa edessä ja jättivät viestin: ”Emme halua nähdä teitä enää täällä ensi lauantaina.” Yanounilaiset lähtivät, mutta osa heistä uskaltautui palaamaan takaisin koteihinsa israelilaisten ja  kansainvälisten rauhanpuolustajien turvin.

Israelin ja siirtokuntalaisten laiton miehitys uhkaa Yanounin tulevaisuutta. Inshallah, jos Jumala niin suo, yanounilaiset pystyvät pitämään maansa vielä seuraavaan kevääseen.

Lisätietoja: UNOCHA:n Protection of Civilians -raportit:

http://www.ochaopt.org/poc9february-15february-2016.aspx

http://www.ochaopt.org/poc23february-7march-2016.aspx

Susanna Puukko on 30-vuotias valtiotieteiden maisteri, joka työskentelee ekososiaalisesti kestävän ja oikeudenmukaisen maailman puolesta. Susanna on työskennellyt kansainvälisissä ja monikulttuurisissa työtehtävissä.