Vaikuta kanssamme!

Alkuperä merkkaa -kampanjalla olemme saaneet jo tuloksia aikaiseksi. Alkuperämerkinnöissä on kuitenkin edelleen epäselvyyksiä, joihin haluamme vaikuttaa.

Sinäkin voit olla kauppareissullasi muutoksentekijä! Eettinen kuluttaja ottaa kantaa ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden puolesta jättämällä siirtokuntatuotteet hyllyyn. Jos tuotteen alkuperä on epäselvä, voit vaatia tietoa kauppiaalta siitä, tuleeko israelilaiseksi merkitty tuote Israelista vai Israelin laittomasta siirtokunnasta. Jos sekään ei tuo varmuutta, kannattaa tuote jättää ostamatta. Tiedostavilla ostospäätöksillä puolustat miehityksen alla elävien ihmisten oikeuksia ja vapautta. Kampanjamme kohdistuu sekä poliitikkoihin että kauppaketjuihin. Teemme työtä sen puolesta, että sinä voisit kauppareissullasi luottaa siihen, että ostamasi tuote on valmistettu siellä, missä tuoteseloste kertoo. Tykkää meistä Facebookissa, niin kuulet ensimmäisenä vaikuttamiskampanjoistamme.

Alkuperä merkkaa-kampanja keskittyy Israelin siirtokuntiin ja miehitykseen liittyvään yritystoimintaan. Emme boikotoi Israelia tai Israelin valtion alueelta tulevia tuotteita. Emme hyväksy rasismia, antisemitismiä ja islamophobiaa kampanjassa tai sen ulkopuolella.

Vaikuttamistyömme tuloksia

Kirkon Ulkomaanavun Finnwatchilta tilaama selvitys ”Kielletyt hedelmät” (2012) paljasti yli 30 suomalaisella yrityksellä olevan yhteyksiä Israelin laittomiin siirtokuntiin. Tutkimustulosten pohjalta Alkuperä merkkaa -kampanja käynnistettiin. Finnwatchin tekemä seurantatutkimus (2013) osoittaa, että vuodessa on saatu aikaan monia edistysaskelia. Kauppaketjuista S-ryhmä sekä Ruokakesko ovat selkeyttäneet kantaansa merkintöjen suhteen: S-ryhmä on ryhtynyt merkitsemään laittomista siirtokunnista tulevat tuotteet Israelin sijaan merkinnällä ”miehitetyt palestiinalaisalueet”. Ruokakesko puolestaan ei hyväksy enää miehitetyltä alueelta tulevia hedelmiä ja vihanneksia valikoimiinsa.

Marraskuussa 2015 EU-komissio antoi tulkitsevan tiedonannon siirtokuntatuotteiden merkitsemisestä. Tiedonanto oli linjassa EU:n aikaisempien kannanottojen kanssa. Se oli kuitenkin merkittävä edistysaskel, jossa EU aktiivisesti vahvisti Palestiinan miehityksen vastaisen linjansa ja antoi kannanoton, jota kansalaisyhteiskunta oli pitkään vaatinut – Alkuperä merkkaa -kampanja mukaan luettuna. Tiedonannossa todetaan, että ”koska Golanin kukkulat ja Länsiranta (mukaan lukien itä-Jerusalem) eivät kuulu Israelin maa-alueeseen kansainvälisen lain mukaan, merkintää ’tuote Israelista’ pidetään virheellisenä ja harhaanjohtavana.” EU:n mukaan sopiva termi olisi ’ tuote Länsirannalta (Israelin siirtokunnasta)’.

Tutustu Finnwatchin seurantatutkimukseen.