Betlehem – miehitetty joulukaupunki

Elina, Betlehem

Istun Betlehemin keskustassa Manger Square -nimisellä aukiolla suuressa tyhjässä ravintolassa. Aukion ympärillä on kaupungin vanhin moskeija, kaupungintalo, posti, kauppoja ja ravintoloita, sekä restauroinnin keskellä oleva Nativity Church, UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluva niin sanottu Jeesuksen syntymäkirkko.

Nativity Church on yksi merkittävimmistä pyhiinvaellus- ja turismikohteista Palestiinassa. Joulukuun alussa aukiolle kirkon eteen on pystytetty joulukuusi. Kristillisen perinteen mukaista Jeesuksen syntymäkaupunkia valmistellaan jouluun.seimi

Joulu on usealle Betlehemin alueella elävälle ihmiselle merkityksellistä aikaa niin uskonnollisessa kuin yhteisöllisessä mielessä. Tämän lisäksi joulu on merkittävää aikaa taloudellisesti. Joulu on Betlehemille tärkeä turismisesonki, jolla on huomattava vaikutus koko kaupungin talouteen ja lukuisien Betlehemissä asuvien ihmisten toimeentuloon.

Ravintola, jossa istun, on yhdellä parhaimmista ja vilkkaimmista sijainneista kaupungin keskustassa. Ravintolassa on hiljaista ja rauhallista, lähes kaikki ravintolan katetuista pöydistä on tyhjillään. Äänetön hiljaisuus muistuttaa monista ongelmista, joita lähes kaikki ammatinharjoittajat miehitetyssä Palestiinassa kohtaavat.

”Ennen turistit tulivat tänne useiksi päiviksi, majoittuivat hotelleissa tai vierasmajoissa ja tutustuivat monipuolisesti paikalliseen elämään, ostivat erilaisia paikallisia tuotteita ja palveluita. Nyt he tulevat bussilla tarkastuspisteen läpi, käyvät kirkossa [Nativity Church] ja ehkä yhdessä kaupassa ostamassa tuliaiset, palaavat busseihinsa ja poistuvat takaisin Israeliin”, tarjoilija selostaa.

Palestiinan tilastokeskuksen ja turismi- ja muinaismuistojen ministeriön mukaan turismi Länsirannalla on vähentynyt vuodesta 2014 alkaen. Vuodesta 2015 vuoteen 2016 turistien määrä Länsirannalla on vähentynyt 20 prosenttia kun tarkastellaan lukuja vuosien ensimmäisiltä vuosipuoliskoilta.

”Monet turistit tulevat nopeasti Betlehemiin, mutta he eivät näe juuri mitään siitä mitä kaikkea Betlehem on, koska heille sanottu, että tien toisella puolella on vaarallista, eikä sinne voi mennä, vaikka se ei ole totta”, pienehköä matkamuistomyymälää pitävä kauppias selostaa.

Betlehem on elävä ja historiallinen palestiinalaiskaupunki 10 kilometriä Jerusalemista etelään. Kaupunkiin mahtuu paljon Palestiinaa sen monessa muodossa. Kolme pakolaisleiriä, jotka kantavat mukanaan alueen kivuliasta ja vaikeaa historiaa vuodesta 1948, moskeijoita ja lukuisia kirkkoja, idyllisen kaunis vanha kaupunki kivisine kujineen hedelmä- ja vihanneskauppiaineen, yliopisto, hotelleja ja paljon muuta.

Toisaalta osa Betlehemiä on Jerusalemin ja Betlehemin välillä kulkeva raskas kahdeksan metrinen muuri, jonka rakentamisesta päätettiin Israelin parlamentissa Knesssetissä vuonna 2002. Jo vuonna 2004 Kansainvälinen tuomioistuin totesi 85-prosenttisesti Länsirannan sisällä kiemurtelevan muurin kansainvälisen oikeuden vastaiseksi, mutta sen rakentaminen jatkuu edelleen.

Muuri erottaa ihmisiä toisistaan, se vaikeuttaa ihmisten liikkumista, perhe-elämää, pääsyä töihin ja viljelysmailleen tai esimerkiksi sairaanhoitoon. Muurin läpi pääsee vain Israelin armeijan ylläpitämien tarkastuspisteiden kautta. Kansainvälisten vierailijoiden ja turistien on yleensä kohtalaisen vaivatonta liikkuvia tarkastuspisteiden läpi muurin toiselta puolelta toiselle, mutta Länsirannalla asuvista palestiinalaisista vain ne, joille on myönnetty siihen tarvittava voimassa oleva lupa, saavat liikkua tarkastuspisteiden lävitse. Toisaalta vaikka palestiinalaisella olisi voimassa oleva lupa-asiakirja, täyttä varmuutta siitä pääseekö sillä tarkastuspisteen läpi myös seuraavana päivänä ei ole olemassa. Toisinaan koko tarkastuspiste voi olla useita päiviä suljettu.

”Elämme kuin suuressa vankilassa, jonne pääsyä ja josta poistumista Israel kontrolloi. Ihan kuin olisimme vaarallisia leijonia, jotka täytyy teljetä häkkiin muurin ja piikkilangan taakse”, turistioppaaksi opiskeleva opiskelija Betlehemin yliopistosta havainnollistaa.

muuri

Miehitys ja siihen liittyvät kontrollimenetelmät tekevät Palestiinassa turismiin pohjautuvista elinkeinoista haavoittuvia. Miehitystilanteen tiukentuminen, armeijan tekemät yölliset pidätykset pakolaisleireillä, kyynelkaasuiskut ja jokainen väkivallasta kertova uutiskuva uhkaa heikentää Palestiinan houkuttelevuutta lomakohteena. Kun turismin määrä Palestiinassa vähenee, se vaikuttaa erityisesti Betlehemin kaltaisiin paikkoihin, joiden talous on turismista erityisen riippuvainen.

”Monilla ihmisillä on väärä käsitys Palestiinasta ja palestiinalaisista. Meidät esitetään mediassa terroristeina ja Palestiina vaarallisena paikkana, vaikka me olemme tavallisia ihmisiä, jotka haluavat elää tavallista elämää, tehdä työtä ja tarjota säädylliset elinolosuhteet, koulutuksen ja tulevaisuuden mahdollisuudet lapsillemme”, Betlehemin vanhassa kaupungissa keramiikkaa, käsitöitä ja muita paikallisia tuotteita myyvä kauppias kertoo.

”Tilanne on todella huono. Se oli huono jo aiempina vuosina, mutta nyt se menee koko ajan huonommaksi. Turistit eivät uskalla tulla Betlehemiin, koska media antaa ymmärtää, että Palestiina olisi paikkana vaarallinen. Oikeasti ainoat vaarat, jotka täällä ovat, ovat miehityksen aiheuttamia”, kauppias jatkaa.

Kilpailu turistien kaupunkiin jättämistä shekeleistä on kovaa ja aiheuttaa ristiriitoja ja vaikeita tilanteita myös paikallisten palestiinalaisten keskuudessa. Turismin vähentyminen vaikuttaa epätoivotulla tavalla laajasti koko kaupungin talouteen, mutta samalla löytyy yksilöitä, jotka keksivät keinot hyötyä miehityksestä taloudellisesti muiden kustannuksella.

Monet paikalliset käsityöläiset, kauppiaat ja muut ammatinharjoittajat jäävät nuolemaan näppejään, kun Israelin puolelta saapuvat turistit ohjataan valikoituihin kauppoihin ja kaupasta nopeasti takaisin bussiin. Ehkä turistin mukaan tarttuu ”palestiinalaishuivi”, jossa lukee Made China, tai miehitetyllä alueella operoivan israelilaisen yrityksen tuotteita. Kauppaan bussillisen turisteja ohjannut opas saa turistien ostoksista provisionsa, mutta paikalliset ammatinharjoittajat eivät hyödy shekelin shekeliä.

Toivoa saattaa, että joulunsa Betlehemissä viettävät turistit löytävät myös sivukaduilla ammattiaan harjoittavat käsityöläiset, ravintoloitsijat ja kauppiaat ja kohtaavat tavalliset palestiinalaiset ihmiset ja perheet joulun vietossa.

_20160925_211450