Jayyus

Jayyusin-Tulkaremin tiimin vastuualueena ovat Qalqiliyan, Tulkaremin ja Salfitin alueet Länsirannan luoteis- ja pohjoisosissa. Alue oli aiemmin jaettu kahtia Jayyusin ja Tulkaremin tiimien kesken; tammikuusta 2014 alkaen koko aluetta hoitaa Jayyusiin sijoittuva tiimi.

EAPPI-tiimin talo sijaitsee noin 4000 asukkaan Jayyusin kylässä, joka elää enimmäkseen maataloudesta. Jayyus on tyyppiesimerkki alueen maalaiskylien ongelmista: kyläläiset ovat olleet useaan otteeseen oikeudessa, sillä Israelin Länsirannalle rakentama muuri vei alun perin noin 70 prosenttia kylän viljelysmaista sekä useita kaivoja. Muuria on sittemmin siirretty, mutta moni viljelijä kulkee mailleen yhä maatalousporttien läpi. Samoin tekevät monet muut alueen viljelijät, jotka ovat menettäneet viljelysmaansa muurin taakse. Maatalousportin käyttöä varten viljelijöiden on haettava lupaa, jota on vaikea saada, jonka menettää helposti ja joka on uusittava säännöllisin väliajoin. Monet maatalousportit ovat auki vain kolmena päivänä viikossa kolme kertaa päivässä. EAPPI-tarkkailijat monitoroivat yhteensä kymmentä maatalousporttia tai tarkastuspistettä, joiden kautta palestiinalaiset kulkevat töihin sekä viljelysmaille.

Qalqiliyan, Tulkaremin ja Salfitin ympäristössä sijaitsevat Arielin ja Qedumimin laittomat juutalaissiirtokuntakaistaleet. Siirtokuntalaiset tuhoavat palestiinalaisten oliivipuita ja päästävät jätevesiään oliivipuiden päälle. Myös Israelin armeija on aktiivinen alueella pystyttäen tilapäisiä tarkastuspisteitä ja tekemällä kodeissa yöratsioita ja pidätyksiä. Etenkin Jayyusin naapurikaupunki Azzun kärsii jatkuvasti alaikäisten poikien pidätyksistä. EAPPI-tarkkailijat vierailevat alueen kylissä osoittamassa tukea ja keräämässä tietoa erilaisista ongelmista, kuten armeijan ja siirtokuntalaisten väkivallasta sekä siirtokuntien laajenemisesta. Tarkkailijat tarjoavat suojelevaa läsnäoloa esimerkiksi ratsioiden aikaan ja pyrkivät tukemaan etenkin perheitä, joiden alaikäisiä jäseniä on pidätetty.