Epävarmoilla laitumilla

Päivi Moore

Etelä-Hebronin kukkuloilla palestiinalaiset menettävät maitaan vähän vähältä levittyville Israelin siirtokunnille. EAPPI-tarkkailijat seuraavat maanviljelijäperheen rauhanomaista protestia eli teenjuontia oman, menetetyn pellon reunalla.

EAPPI-tarkkailijoiden viikon orientaatiojakso harjoitteluineen oli mielenkiintoinen ja tiivis. Kuuntelin kynä sauhuten eri järjestöjen edustajien esityksiä paikallisesta kulttuurista ja miehityksen historiasta ja todellisuudesta.

Nyt Jerusalem on jäänyt taakse ja olemme aloittaneet varsinaisen tarkkailutyön Yattan kaupungissa noin 40 kilometrin päässä Jerusalemista etelään.

Yattan kaupunki Etelä-Hebronin kukkuloilla.

p1000222-3

Tiimiini kuuluu lisäkseni englantilainen, sveitsiläinen ja ruotsalais-hondurasilainen EAPPI-vapaaehtoinen. Hyviä tyyppejä kaikki. Me asumme samassa asunnossa, tuemme toisiamme minkä pystymme ja laitamme ruokaa vuorotellen. Raportointivaateetkin jakautuivat aika itsestään. Saas nähdä, selviämmekö näin tiiviissä olosuhteissa ilman sisäisiä kriisejä – toivottavasti.

Yatta on palestiinalaisten hallinnoimalla alueella A, kuten kaupungit Länsirannalla ylipäätään. Tarkkailutyömme tapahtuu kuitenkin läheisissä kylissä ja laidunmailla, eli Israelin miehitysvallan alaisella alueella C.  Siihen kuuluu yli 60% Länsirannasta, eli käytännössä kaikki taajamien ulkopuoliset alueet. Niissä Israel käyttää järjestysvaltaa ja vastaa kaavoituksesta ja sen suunnittelusta.

Kansainvälisen lain mukaan miehitysvallan tulisi suojella miehittämänsä alueen siviiliväestöä ja hallinnoida sitä heidän hyvinvointiaan edistävällä tavalla. Väestöä ei saa pakkosiirtää kodeistaan eikä koteja saa tuhota. Kansainvälinen laki kieltää myös oman väestön asuttamisen miehitetylle alueelle. Tätä taustaa vasten me tarkkailijat raportoimme miten siviiliväestön humanitääriset oikeudet toteutuvat miehitetyn Länsirannan haavoittuvimmilla alueilla. Me katsomme asioita aivan ruohonjuuritasolla, kuten tästäkin blogista huomaa. Kuljemmehan muun muassa paimenien matkassa. Toisaalta mikäpä sen sopivampaa näin pyhällä maalla –  ja minähän pidän kävelystä.

Jo ensimmäisen viikon aikana kävi ilmi, miten suuri huoli Etelä-Hebronin kukkuloiden kylien asukkailla on kotiensa, peltojensa, laidunmaidensa, koulujensa ja turvallisuutensa puolesta. Monet kylät ovat lähellä israelilaisia siirtokuntia, joiden asukkaista eräät käyttäytyvät ärhäkkäästi ja väkivaltaisestikin. Sotilailla ei ole hallintovaltaa siirtokuntalaisiin, joten kyläläisiä ei käytännössä puolusta mikään virkavalta. Erityisen suuri huoli tulevaisuudesta on niillä kokonaisilla kylillä, jotka ovat purku-uhan alaisena mikä mistäkin syystä.

p1000198-3

Ensimmäisenä päivänäni EAPPI-tarkkailijana olin kollegani ja parin israelilaisen vapaaehtoisen kanssa tarkkailemassa erästä  tämän alueen tavallista tarinaa. Maanviljelijäperheen peltojen lähelle on ilmestynyt hökkelikylä, jota kutsutaan outpostiksi. Vaikka sillä ei ole virallista rakennuslupaa, se on saanut nopeasti vedet, tiet ja sähköt sekä turvakseen poliisit ja sotilaat. Nyt maanviljelijän pellot ovatkin turva-alueella eikä hänellä ole sinne pääsyä – siitä pitävät huolen läheiset siirtokuntalaiset sotilaiden avustamana.

Peltonsa menettänyt perhekunta tulee joka lauantai juomaan teetä menetetyn peltonsa viereen rauhanomaisena mielenosoituksena. Tätä piknikkiä valvomassa oli viime lauantaina kolme jeepillistä sotilaita ja neljä poliisia kahdella jeepillä. Meitä tarkkailijoita oli paikalla parista eri järjestöstä. Viime aikoina tämä Land Action – mielenosoitus on sujunut rauhallisesti, joten sotilaiden ja poliisien runsas läsnäolo tuntui vähintäänkin ylilyönniltä. Pitivätpähän huolen, ettei perhe vahingossakaan astunut kielletylle pellolleen.

p1000202-copy1

p1000211-3LEIK

Lampaiden paimentaminen kuulostaa kovin rauhalliselta puuhalta, mutta täällä mikään ei ole kuin koto-Suomessa. Olin pari päivää sitten paimenessa yhdessä lampaiden omistajien kanssa. Omistajaperheiden laidunmaat ovat joutuneet siirtokuntien piirittämäksi ja ovat siksi osittain suoja-alueelle tai suljetulla alueella eikä näytä olevan selvää, missä lampaita enää saa paimentaa. Niinpä paimenet joutuvat milloin siirtokuntalaisten ahdistamaksi ja milloin sotilaiden pois ajamaksi. Tällä kertaa paikalla kävi käsiään huitova ja kiihkeästi puhelimeen puhuva siirtokuntalaismies, parikin ryhmää sotilaita ja poliisit. Ensimmäinen ryhmä sotilaita antoi lampaiden jäädä vehreämmälle maapläntille ja toinen ajoi lampaat paimenineen tienvieren kivikkoon, missä heidän mukaansa saa olla. Lampaat ja paimenensa kulkivat päät painuksissa lähes ruohottomaan, Israelin lippujen koristamaan tienvierukseen.

p1000233

Vaikka ihmisillä on täällä Etelä-Hebronin kukkuloiden alueella monenlaista huolta ja murhetta, he ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia ja osaavat nauttia elämästään. Teetä tai tai kahvia tarjotaan joka paikassa mihin piipahdamme. Yattan ostoskadullakin teelasin saa usein käteensä vaikkei olisi mielestään piipahtanut yhtään mihinkään.