Hankaluuksia Hebronissa

Susanna Vilpponen

Palestiinalaisten elämä Hebronissa on hankalaa, sillä keskustan H2-alue on täysin Israelin miehitysvallan alla. Viime kuukausina väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet molemmin puolin, ja armeija on kiristänyt kontrolliaan. Tämä näkyy palestiinalaisten siviilien arjessa.

tumblr_inline_nwbgft6Mlv1t4linx_1280

Doa’a ja Heba joutuvat pysyttelemään pääosin kotona, sillä tilanne talon ulkopuolella on hyvin epävakaa ja jopa vaarallinen. 

Kun kodista tuli vankila

Näin kertoo Hebronin keskustassa asuva Doa’a, 27.

“Sen jälkeen, kun nuori palestiinalaisnainen tapettiin kotini läheisellä checkpointilla, olen alkanut pelätä.

Perheeni soittaa minulle puolen tunnin välein kysyäkseen olenko turvassa. Joka päivä etsin katseellani kansainvälisiä työntekijöitä, koska pelkään siirtokuntalaisia. Tarkastuspisteellä pelkään, että minut pidätetään. Tällä hetkellä ei tarvitse olla ongelmia, jotta sinut voidaan pidättää tai jopa tappaa.

Ennen tarkastuspisteen ohittaminen oli turvallista. Nyt joudun sanomaan kavereilleni, etteivät he tulisi tänne, sillä se on vaarallista. Vietän vapaa-aikani pääasiassa ainostaan kotona.”

tumblr_inline_nwbhfcRxkC1t4linx_1280

Turistikierros päättyi pidätykseen

Matkaopas Muhammad joutui jättämään turistit kuvassa näkyvän moskeijan eteen, kun poliisi pidätti hänet kesken opastuskierroksen. Virkavallan mukaan hän oli syyllistynyt kivien heittämiseen.
Meneillään oli tavanomainen turistikierros Hebronin vanhassa kaupungissa. Opas Muhammad johdatti 32 hengen turistiryhmän kuuluisan Ibrahimin moskeijan eteen ja alkoi kertoa vanhan pyhätön tarinaa. Opastus loppui kuitenkin seinään, kun Israelin turvallisuusjoukot saapuivat paikalle ja pidättivät Muhammadin syyllisenä kivien heittelystä. Kaukana mellakoista pysyttelevä Muhammad oli äimistynyt.

“Kerroin juuri ennen pidätystä turisteille, kuinka olen Israelin viranomaisten mustalla listalla, mutta en kuitenkaan “wanted-listalla”, mies naurahtaa. H
yvin suuri osa palestiinalaismiehistä on mustalla listalla.

Poliisi kertoi etsineensä Muhammadia kahden päivän ajan ja väitti hänen juosseen heitä karkuun.

“Täysin naurettavaa, olen ollut samassa paikassa, kauppani ja toimistoni lähellä koko ajan”, Muhammad kertoo.

Muhammad joutui jättämään ryhmän oman onnensa nojaan, ja lähtemään poliisiasemalle. Hänen silmänsä sidottiin, ja kädet köytettiin selän taakse. Poliisiasemalla mies joutui odottamaan sokkona lähes tunnin, jonka jälkeen hänet ohjattiin autoon. Kahden tunnin ajomatkan aikana Muhammad kuunteli, kun sotilaat tekivät hänestä pilkkaa.

“Sotilas kysyi toiselta, kauanko aiomme pitää häntä. Toinen sotilas vastasi: niin kauan kun hän on tajuton”. Ja “Hän ei ainakaan vietä aikaa ystäviensä kanssa tänä iltana”, sotilaat naureskelivat.

Pitkän automatkan jälkeen sotilaat kiusasivat Muhammadia lisää, tällä kertaa fyysisesti. Häntä seisotettiin auringonpaahteessa ja sotilaat käskivät hänen ottaa askelia ja sitten seisovan paikoillaan. Askeleet, odotus, askeleet, käsiksi käymistä, odotusta, askeleita.

Viimein koitti kuulustelun aika, reilun kolmen tunnin odotuksen ja päämäärättömän matkanteon jälkeen. ISF:llä oli hallussaan kuva, jonka perusteella Muhammad oli pidätetty.

“He näyttivät todella epäselvää ja kaukaa otettua kuvaa ja kysyivät oletko sinä tässä?” “Henkilö kuvassa oli paljon lihavampi ja pidempi, vain ihonväri oli sama.”

Muhammad päästettiin vapaaksi.

Tarina olisi voinut päättyä myös toisin ja pienen pojan isä olisi saattanut joutua jopa vankilaan. Turhat, syyttömien henkilöiden pidätykset, myös lapsien, ovat Hebronissa arkipäivää. Ketä tahansa voidaan syyttää kivien heittelystä ja pidättää tunneiksi, jopa päiviksi. Huonoimmassa tapauksessa syytetty saa tuomion. Sotilailla on “lista” kivien heittäjistä, joten he pysäyttelevät tarkastuspisteiden läpi kulkevia henkilöitä täysin sattumanvaraisesti. Toisinaan he tulevat kotiin ja vievät syytetyt mukanaan. Myös öisin.

Muhammadin mielestä hänen pidätyksensä oli typerä.

“Mutta ei tämä ole mitään kaikkeen siihen hulluuteen verrattuna, mitä täällä tapahtuu koko ajan.”

tumblr_nwau4zQsUv1u3aer2o1_1280

EAPPI-vapaaehtoisten esittämät mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta lähettävän tahon (Kirkon ulkomaanapu) mielipidettä.