Israel uhkaa tuhota kokonaisen beduiiniyhteisön viiden päivän kuluttua, ja jatkaa siirtokuntasuunnitelmiaan samalla alueella Länsirannalla

Israelin viranomaiset jakoivat tuhoamismääräykset Khan al Ahmarin kylän 42 rakennelmalle sekä kylän koululle. Kylä sijaitsee miehitetyllä Länsirannalla Jerusalemin itäpuolella. Sunnuntaina 5.3.2017 kylälle annettiin 7 päivää aikaa itse purkaa kaikki rakennelmansa, ennen kuin Israel toteuttaa tuhoamismääräyksensä.

Israel ei ole myöntänyt rakennuslupia Khan al Ahmarin kylälle, eikä sitä ole kytketty sähko- tai vedenjakeluverkkoon. Moni beduiiniyhteisön rakennelmista on saanut rahoitusta EU:lta ja kansainvälisiltä järjestöiltä.

Mikäli Israelin tuhoamisaikeet toteutuvat, kaikki yhteisön perheet tulevat menettämään kotinsa ja elantonsa. Kylässä on noin 180 asukasta, joista puolet on lapsia. Kyseessä on suurin kokonaisen yhteisön tuhoaminen pitkään aikaan.
Tuhoamisuhan alla oleva kyläkoulu on taannut oikeuden peruskoulutukseen noin 170 lapselle Khan al Ahmarista ja sitä ympäröivistä beduiiniyhteisöistä. Koulu on rakennettu italialaisen järjestön tuella mudasta ja autonrenkaista, millä on yritetty kiertää Israelin rakennuskielto C-alueiksi määritellyillä alueilla Länsirannalla. Israelin omat siirtokunnat on kuitenkin rakennettu C-alueelle kansainvälisen oikeuden vastaisesti. Koulun tuhoaminen myös vaarantaa YK:n lasten oikeuksien sopimuksen, johon sekä Suomi ja Israel ovat sitoutuneet.


Khan Al Ahmarin tuhoamisuhka on kriittinen rauhanratkaisun kannalta. Kylä sijaitsee niin kutsutulla E1-alueella, jolta Israel on viime aikoina pakkosiirtänyt monia beduiineja. Tämä on tulkittu yritykseksi edistää laittoman Maale Adumimin siirtokunnan liittämistä Israeliin. E1-alue ja Maale Adumim kurottavat Jerusalemista kohti Jordaniaa, ja toteutuessaan liittäminen uhkaa pilkkoa Länsirannan kahtia. Tällöin
liikkuminen Länsirannan etelä- ja pohjoisosien välillä muuttuu mahdottomaksi, mikä vaarantaa tulevan elinkelpoisen palestiinalaisvaltion. Suomen tulee muiden EU-maiden joukossa reagoida Israelin kansainvälistä lakia räikeästi rikkoviin toimiin.

Jokainen uusi laittomasti rakennettu siirtokunta heikentää mahdollisuuksia kestävään rauhaan alueella.

Mikäli Israel hakee tuhoamisaikeilla ennakkotapausta se mahdollistaisi myös monen muun ympärillä olevan beduiiniyhteisöjen asutusten tuhoamisen ja häätämisen.
Kirkkojen Maailmanneuvoston kansainvälinen EAPPI-ohjelma, joka lähettää vapaaehtoisia ihmisoikeustarkkailijoita alueelle, on monen vuoden aikana seurannut Khan Al Ahmarin kylän tilannetta. Myös tällä hetkellä tilannetta seuraa suomalainen vapaaehtoinen.

Haastattelupyyntöjä:
+35840 6693 930
eappi@gmail.com