Jayyus

Jayyous.2

Jayyusin-Tulkaremin tiimin vastuualueena ovat Qalqiliyan, Tulkaremin ja Salfitin alueet Länsirannan luoteis- ja pohjoisosissa. Alue oli aiemmin jaettu kahtia Jayyusin ja Tulkaremin tiimien kesken; tammikuusta 2014 alkaen koko aluetta hoitaa Jayyusiin sijoittuva tiimi.

EAPPI-tiimin talo sijaitsee Qalqiliyan alueella 3 700 asukkaan Jayyusin kylässä, joka elää enimmäkseen maataloudesta. Kylä on tyyppiesimerkki Qalqiliyan, Tulkaremin ja Salfitin alueen maalaiskylien ongelmista. Kyläläiset ovat olleet useaan otteeseen oikeudessa, sillä Israelin Länsirannalle rakentama muuri vei alun perin noin 70 prosenttia kylän viljelysmaista sekä kuusi kaivoa. Muuria on sittemmin siirretty, mutta moni viljelijä kulkee mailleen yhä maatalousporttien läpi. Samoin tekevät monet muut alueen viljelijät, jotka ovat menettäneet viljelysmaansa muurin taakse. Maatalousportin käyttöä varten viljelijöiden on haettava lupaa, jota on vaikea saada, jonka menettää helposti ja joka on uusittava säännöllisin väliajoin. Monet maatalousportit ovat auki vain kolmena päivänä viikossa kolme kertaa päivässä. Qalqiliyan, Tulkaremin ja Salfitin ympäristössä sijaitsevat Arielin ja Qedumimin laittomat juutalaissiirtokuntakaistaleet. Siirtokuntalaisten tiedetään muun muassa tuhonneen palestiinalaisten oliivipuita ja päästäneen jätevesiään oliivipuiden päälle. Myös Israelin armeija on aktiivinen alueella. Armeija pystyttää tilapäisiä tarkastuspisteitä ja tekee kodeissa yöratsioita ja pidätyksiä. Etenkin Jayyusin naapurikaupunki Azzun kärsii jatkuvasti alaikäisten poikien pidätyksistä.

EAPPI-tiimin tehtävät

EAPPI-tarkkailijat monitoroivat yhteensä kymmentä maatalousporttia tai tarkastuspistettä, joiden kautta palestiinalaiset kulkevat töihin sekä viljelysmaille. He vierailevat alueen kylissä osoittamassa tukea ja keräämässä tietoa erilaisista ongelmista, kuten armeijan yöratsioista, pidätyksistä, siirtokuntien laajenemisesta ja väkivallasta sekä maatalousporttien ongelmista. Tarkkailijat tarjoavat suojelevaa läsnäoloa esimerkiksi ratsioiden aikaan, vierailevat miehityksestä kärsivien perheiden luona ja pyrkivät tukemaan etenkin perheitä, joiden alaikäisiä jäseniä on pidätetty.