Jordanlaakso

Eappien uusin asemapaikka kattaa kolmanneksen Länsirannasta aina Kuolleelta mereltä pohjoiseen. Jordanlaaksossa asuu noin 60 000 palestiinalaista, joista osa kristittyjä. Alue on tunnettu lämpimästä ilmastosta, luonnonrikkauksistaan, erityisesti vedestä ja viljelymaasta. Eapit asuvat noin 20 000 asukkaan Jerikossa, jossa sijaitsee tunnettuja raamatullisia tapahtumapaikkoja.

Enemmistö eappien todistamista ja raportoimista asioista tapahtuu Israelin turvallisuusviranomaisten hallinnoimalla C-alueella, joka kattaa lähes 90 prosenttia koko Jordanlaaksosta. Suurin osa alueesta on julistettu suljetuiksi armeija- tai luonnonsuojelualueiksi. Armeijan harjoitukset kestävät päiviä, ja niiden alta evakuoidaan toisinaan kokonaisia kyliä. Maastoon on jäänyt sotaharjoituksista myös räjähteitä, jotka aiheuttavat henkilövahinkoja ja kuolemantapauksia erityisesti alueen pohjoisosissa.

C-alueella elää myös paimentolaisia ja beduiinejä. Eapit seuraavat tiiviisti israelilaisviranomaisten ajaman Nuwei´ma-suunnitelman kehittymistä. Sen mukaan noin 10 000 beduiinia pakkosijoitetaan lähelle Jerikoa. Toteutuessaan tämä tarkoittaa beduiinikulttuurin päättymistä ja lukuisia sosiaalisia ongelmia.

C-alueelle on lähes mahdotonta saada rakennuslupia, minkä vuoksi Israelin viranomaiset määräävät satoja asuin- ja eläinsuojien purkumääräyksiä vuosittain. Israel hallinnoi myös alueen vesivaroja, minkä vuoksi palestiinalaisten maatalousvesialtaiden ja maatalouteen liittyvän omaisuuden tuhoaminen ja takavarikointi on jokapäiväistä. Pula vedestä aiheuttaa köyhyyttä, ja se onkin yksi alueen suurimpia ongelmia.

Jordanlaaksossa on kymmeniä taloussiirtokuntia, joissa lukuisat palestiinalaiset työskentelevät pienellä palkalla ilman vakuutuksia tai muita oikeuksia. Siirtokunnissa viljellään mm. taateleja, vihanneksia ja hedelmiä, kukkia ja yrttejä.

Eappien keskeisiin tehtäviin kuuluu muun muassa tavata paikallisia, raportoida tuhoamismääräyksistä, pakkolunastuksista ja oikeuden käynneistä sekä seurata naisten, lasten ja viljelijöiden oikeuksien toteutumista. Monet tapahtumat liittyvät maanomistajuuskysymyksiin.

1_Abed_Humsa_verkko_Kotaviita