Kuutamolla

Tuitu Pykäläinen

Olin juuri tullut suihkusta ja kuivattelin itseäni, kun puheli soi. Ystävämme soitti hätääntyneenä, että kaupungissa on paljon sotilaita. Ovat taas  pidättäneet kadulta yhden lapsen. Kukaan ei tiedä missä hän on. Sotilaita ajoneuvoineen on edelleen kaupungissa ja kaupunkiin johtavan pääväylän portti on suljettu. Ketään ei päästetä sisään eikä ulos.

Kysyin haluaako ystäväni, että tulemme paikalle, samalla kun rupesin jo pukemaan vaatteita päälleni. Hän toivoi, että tulemme niin pian kuin mahdollista. Pyysin häntä hälyyttämään kuskimme ja itse soitin tomiston hätäpäivystykseen kertoen tilanteesta ja saadaksemme luvan mennä paikalle.

Reilun  parinkymmenen minuutin kuluttua kutsusta olimme kaupungin portilla. Sotilaat jeeppeineen sotisovassa portin toisella puolella. Me ja muutama kaupunkilainen olimme toisella puolella, toisiamme tuijottaen.

tuitu blogi 1

Kävelimme sotilaita kohti koko ajan kysyen, missä alaikäinen vangittu lapsi on? Onko hän jommassakummassa jeepissä? Miksi hänet napattiin kadulta? Valokuvasimme. Emme saanet minkäänlaisia vastauksia. Vain hebreankielisiä poistumiskäskyjä. Yksi sotilas työntyi kohti ja alkoi työntää minua peruuntumaan. Käännyin ympäri ja kävelin portin toiselle puolelle valokuvaamaan.

Pidätetyn lapsen isä oli masentuneena, surullisena paikalla. Hän aneli sotilaita moneen kertaan tuomaan lapsensa takaisin. Tämä oli jo toinen kerta lyhyeen aikaan, kun hänen lapsensa vangittiin ja vietiin jonnekin antamatta mitään tietoja vanhemmille. Hän pyysi meitä puhumaan sotilaille lapsensa puolesta. Mikään ei auttanut! Yksikään sotilas ei vastannut kysymyksiimme; ei myöskään kaupunkilaisten kyselyihin. Saimme vain tylyjä ilmoituksia, että portti on ja pysyy kiinni epämääräisen ajan.  Jokaisen, joka haluaa ulos kaupungista, on käytettävä toista tietä.  Onneksi kuitenkin päästivät hälytysajossa olleen ambulanssin portista läpi!

Azzun on n. 10 000 asukkaan kaupunki. Se on yksi Palestiinan (OPT) lapsipidätysten pahimpia alueita määärän suhteen. Lähes viikottain kaupungissa pidätetään ihmisisä, joko yöllisissä koteihin tunkeutumisissa tai liikkuvilla tarkastuspisteillä, tai satunnaisesti vain kaduilta, kuten tämä lapsi viime yönä. Tammikuun 2014 alusta eiliseen pidätuksiä on ollut jo 59, joista alaikäisten vapauden riistoja 21.

tuitu blogi 3

Monet alaikäisistä pidetään vangittuina aikuisten vankiloissa, minne he eivät minkään kriteerin mukaan kuulu, epämääräisiä aikoja ilman oikuedenkäyntejä ja selkeitä syytteitä. Paikalliset ovat huolissaan, että vangittuina olevia lapsia painostetaan ryhtymään israelilaisten apureiksi, tiedonantajiksi pahoinpitelemällä, uhkailemalla ja kiristämällä heitä. Epäluulojen ja pelon lietsonnalla voi olla murheellisia seurauksia. Se on myös tehokas keino erottaa kansalaisia toisistaan, murtaa yhtenäisyyttä.

Vapauttamiset tapahtuvat myös noin vain ilman mitään selityksiä, jos/kun vanhemmat suostuvat maksamaan suuriakin summia. Viime yönä pidäteyn lapsen vapautus maksoi edellisellä kerralla perheelle 1000 shekeliä (n. 220 euroa). Monesti summat kohoavat moniin tuhansiin shekeleihin!

Sisuskalujani korventaa! En voi millään logiikalla selittää,  enkä ymmärtää näitä lasten pidättämisiä ja epämääräisiksi ajoiksi vangitsemisia perusteluitta tai perusteluin, että epäillään kivien heitosta tai mahdollisuudesta, että lapsi voisi osallistua kivien heittelyyn. Puhumattakaan siitä, että nämä lapset pidetään vangittuina aikuisten vankiloissa ja tapaukset käsitellään sotilastuomioistuimissa!

Onko kivien viskelystä tai epäillystä mahdollisuudesta kivien heittelyyn vangitseminen demokraattiselle oikeusvaltiolle sopivaa lainmukaisuutta, oikeuden jakamista?