Lapsipidätys Hebronissa – EAPPI-tarkkailijan video

Nanette Forström

Miehitetyssä Hebronissa tapahtuu paljon lapsipidätyksiä. Me EAPPI-tarkkailijat olimme paikalla, kun 8- ja 9-vuotiaat pojat pidätettiin kivien heittelystä epäiltynä.

EAPPI-tarkkailijana on totuttava julmaan todellisuuteen, jossa lapsipidätykset ovat osa arkea. Viimeisten kolmen kuukauden aikana Hebronin-tiimimme on nähnyt lukuisia lapsipidätyksiä. Olemme myös kuulleet useista muista pidätystapauksista muilta paikalla olevilta tarkkailijoilta.

Useimmiten lapsia pidätetään koulumatkalla. Israelin armeija ja poliisi vievät lapsia myös keskellä yötä heidän kodeistaan.

Mohammad Tareq and Mohammad Bahaa Al-Jabari ovat 8- ja 9-vuotiaita.  Olimme paikalla kun israelilaiset sotilaat pidättivät heidät keskiviikkona 24. syyskuuta 2014.

Video pidätystilanteesta.

”Olimme vain leikkimässä ja juoksimme toistemme perässä, kun sotilaat tulivat. He luulivat varmasti, että juoksimme heitä pakoon”, pojat kertoivat myöhemmin.

Paikalla ollut sotilas antoi meille selityksen, jota useimmiten käytetään tällaisissa tapauksissa. ”Lapset heittelivät kiviä, joten nyt meidän täytyy viedä heidät poliisiasemalle. Siellä vanhemmat voivat maksaa sakon vapauttaakseen heidät.”

Poikien mukaan sotilaat olivat kovakouraisia. ”Sotilas otti kasvoistani kiinni ja puristi, kun halusi minun tunnustavan kivittämisen.”

Toisen pojan isä sai tulla mukaan, kun pojat vietiin sotilasautossa Ibrahimi-moskeijan lähellä olevalle poliisiasemalle. Heidät todettiin syyttömiksi ja vapautettiin pari tuntia myöhemmin.

Lapsipidätykset ovat tarkasti säädeltyjä kansainvälisen oikeuden puitteissa. Tästä huolimatta israelilaiset viranomaiset pidättävät lapsia rutiininomaisesti. Israel on UNICEFin mukaan ainoa maa, joka systemaattisesti tuomitsee lapsia sotilastuomioistuimissa. Heinäkuussa 2014 jopa 192 palestiinalaista lasta oli pidätettynä israelilaisissa vankiloissa tai pidätyskeskuksissa.

Teksti ja kuvat: Nanette Forström

Nanetten ruotsinkielinen blogi På Västbanken löytyy YLEn sivuilta.