Purettuja asumuksia, uhattuja vesisäiliöitä: EAPPI-vapaaehtoisen päivä Jordaninlaaksossa

Anna Puhakka

Israelin toimet C-alueella ovat saaneet viime viikkoina vastaansa kritiikkiä niin EU:n kuin YK:n taholta. Jordanlaakson C-alueella monet palestiinalaisten rakennuksista ovat purku-uhan alla.

Aivan viime päivinä eräät maailman vaikutusvaltaisimmista tahoista, Euroopan Unionin neuvosto sekä Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Ban Ki-moon ovat todenneet, että Israelin miehityksen Palestiinassa on loputtava. Lisäksi erityishuomiota tulee heidän mukaansa kiinnittää Länsirannan C-alueella asuviin. C-alue on Israelin hallinnassa niin sotilas- kuin siviiliasioissa.
Jordaninlaakso, jossa työskentelen parhaillaan EAPPI-vapaaehtoisena, muodostaa noin kolmanneksen Länsirannasta. Siitä puolestaan 87 % on C-aluetta. Palestiinalaisten elintila käy ahtaaksi, sillä Israel – kansainvälisen oikeuden vastaisesti – ei suinkaan toimi miehittämiensä alueiden parhaaksi, vaan systemaattisesti suosii Länsirannalla asuvia siirtokuntalaisiaan.
Robert Piper, YK:n miehitettyjen palestiinalaisalueiden humanitaarisen- ja kehitysyhteistyön koordinaattori, sanoikin puolitoista viikkoa sitten: “Kansainvälisen oikeuden mukaan Israel on vastuussa siitä, että sen miehityksen alla elävät palestiinalaiset saavat perustarpeensa tyydytetyiksi samoin kuin siitä, että humanitaarinen apu pääsee perille. Sen ei tule estää apua eikä painostaa asukkaita lähtemään, jotta israelilaiset siirtokunnat voivat laajentua”.
Yhden ainokaisen päivän aikana todistamme EAPPI-työssä monia niistä keinoista, joilla Israel nimenomaan pyrkii painostamaan palestiinalaisia lähtemään mahdollistaakseen siirtokuntien laajenemisen. Alla tammikuisen päivän aikana ottamiani kuvia.

Kardalan kylän tuhannen kuution vesisäiliö, joka on purku-uhan alla Israelin viranomaisten toimesta. Mikäli säiliö tuhotaan, on maanviljelijöiden supistettava valikoimaansa kasvattamalla ainoastaan vähän vettä vaativia lajeja. Tämä vuorostaan vaikuttaa suoraan viljelijöiden tuloihin ja koko perheen toimeentuloon.

Kardalan kylästä näkyy suoraan viereiselle kukkulalle, jonka laella on israelilainen, siirtokuntalaisten tarpeisiin rakennettu vesisäiliö. Tämä säiliö ei ole tehty pellistä, vaan betonista. Vaikka se on aivan Kardalan naapurissa, sitä ei kuitenkaan uhkaa purkutuomio. Lisäksi se on rakennettu maalle, joka on ennen kuulunut Kardalan kylälle, mutta sittemmin takavarikoitu siirtokuntakäyttöön.
Kardalan kyläneuvoston johtaja Ghasan Ali Foukha: ”Jos vesisäiliömme tuhotaan, se vaikuttaa viidensadan ihmisen elämään. Ainut, mitä haluamme, on elää rauhanomaisesti.”

Näkymä toisesta kylästä, Fasayilistä. Israelin viranomaiset ovat tuhonneet kylän kolmeen kertaan. Kaikkia purettuja rakennuksia ei olla saatu pystytettyä uudelleen. Viime kesänä  Abu Zacharia vietti kaksikymmentä päivää ja yötä puun alla perheineen , sillä hätämajoitusteltat eivät olleet vielä saapuneet. Lämpötilat nousivat korkeimmillaan viiteenkymmeneen asteeseen.

Abu Zacharia totesi EAPPI-vapaaehtoisille: ”Me elämme yksinkertaista elämää, ja senkin israelilaiset haluavat ottaa meiltä pois. Olemme kuin kuolemantuomiota odottavat.”

Abu Zacharia mietteliäänä. ”Israelin siviiliviranomaiset ajavat valkoisilla autoilla. Joka kerta, kun lapseni näkevät valkoisen auton tiellä, he tulevat juoksujalkaa luokseni sanoen, ’Isä, isä, nyt ne tulevat ja tuhoavat talomme’.”
Kaikkein parasta olisi, jos Sinä, lukija, pääsisit omin silmin paikan päälle katsomaan, millaista täällä on. Kuten paikalliset takuuvarmasti toivottaisivat: Ahlan wa sahlan! Tervetuloa!