Rankkaa mutta antoisaa – EAPPI-tarkkailija kertoo työstään

EAPPI-ihmisoikeustarkkailijana työskennellyt Kukka Ranta pitää suojaavaa läsnäoloa työn tärkeimpänä elementtinä. Rauhalliset tilanteet kertovat osaltaan työn onnistumisesta.

Toimittaja ja valokuvaaja Kukka Ranta oli kuullut EAPPI-ohjelmasta aiemmin ihmisoikeustarkkailijoina toimineilta ystäviltään. Hän odotti pitkään sopivaa ajankohtaa hakea ohjelmaan, ja sellainen koitti maisteriksi valmistumisen jälkeen. Ranta työskenteli ihmisoikeustarkkailijana miehitetyn Länsirannan Al-Ramissa ja Itä-Jerusalemissa keväällä 2014.

– Olen pitkään tutkinut ihmisoikeusrikkomuksia ja rakenteellista köyhyyttä sekä historian ja kehitysmaatutkimuksen opinnoissani että freelance-toimittajan ja valokuvaajan työssä. EAPPI-ohjelman myötä sain kaipaamani asiantuntijuutta Israel-Palestiina-konfliktiin, joka on yksi maailman pitkäikäisimmistä. Sain tehtävään erinomaisen koulutuksen ensin Kirkon Ulkomaanavulta Suomessa ja sitten paikan päällä osana kansainvälistä EAPPI-ohjelmaa.

Kukka Ranta ihmisoikeustarkkailutehtävissä Qalandian tarkastuspisteellä.

Kukka Ranta ihmisoikeustarkkailutehtävissä Qalandian tarkastuspisteellä.

Ranta on työskennellyt myös muun muassa viestintätehtävissä Suomen Mosambikin suurlähetystössä, tehnyt yhteistyötä useiden kansalaisjärjestöjen kanssa ja toiminut kahdesti ihmisoikeustarkkailijana Kazakstanissa. Yhteiskunnallisissa liikkeissä opitut turvallisuuskäytännöt antoivat Rannalle erinomaisia valmiuksia lähteä kriisialueelle tarkkailijaksi

– Tarkkailimme kahta hyvin laajaa aluetta Länsirannalla. Kolmesti viikossa heräsimme aamuyöllä puoli neljän aikaan ehtiäksemme vilkkaalle Qalandiyan tarkastuspisteelle valvomaan palestiinalaisten töihin pääsyä. Monitoroimme monia muitakin tarkastuspisteitä ja näimme sotilaallisen miehityksen todelliset seuraukset ihmisten arjessa. Koskaan en kokenut herätyksiä vaikeiksi, vaan ennen kaikkea koin kiitollisuutta saadessani tehdä tätä työtä.

Tärkeintä Rannan mukaan EAPPI-tarkkailijan työssä on suojelevan läsnäolon tarjoaminen. Monta kertaa tilanteet olivat rauhallisia kansainvälisten ihmisoikeustarkkailijoiden läsnäollessa. Silloin heidän työnsä on onnistunut. Pahimmat ihmisoikeusrikkomukset tapahtuvat silloin, kun kukaan ei ole näkemässä.

– Päivät venyivät usein hyvin pitkiksi, kun samalle päivälle saattoi sattua useita talojen tuhoamisia ja pakkoevakuointeja. Tehtävänämme oli kuvata mahdollisimman tarkkaan mitä oli tapahtunut, dokumentoida tilanne valokuvin ja kerätä tiedot traumatisoituneista perheistä ja heidän tarpeistaan.  Lopuksi toimitimme tiedot YK:lle ja Punaiselle Ristille sekä muille alueella toimiville ihmisoikeusjärjestöille.

Rannan EAPPI-tiimin tehtäviin kuului myös tavata pakkohäätöjen uhan alla eläviä beduiiniyhteisöjä sekä alueen palestiinalaisperheitä, järjestöjä ja yhteisöjen edustajia. Tiimi teki yhteistyötä myös israelilaisten kansalaisjärjestöjen kanssa.

Varsinainen vaikuttamistyö alkaa EAPPI-ihmisoikeustarkkailijan palattua kotimaahansa. Sen kannalta on tärkeää, että siihen hakee ihmisiä eri lähtökohdista, sillä he tuovat vaikuttamistyöhön mukaan omat verkostonsa ja kohderyhmänsä.

Ranta on antanut haastatteluita, julkaissut valokuvia eri medioissa, kirjoittanut artikkeleita, esiintynyt puhetilaisuuksissa ja osallistunut aktiivisesti Suomessa olevien EAPPI-tarkkailijoiden kanssa erilaisten tilaisuuksien ja poliittisten vaikuttamiskampanjoiden järjestämiseen.

Työhön tarvitaan monenlaisia ihmisiä, ja Ranta pitää 25 vuoden alaikärajaa sopivana.

– EAPPI-työ on henkisesti rankkaa, mutta myös antoisaa. Täytyy olla kypsä pystyäkseen kyseenalaistamaan omaa jaksamistaan vaikeiden asioiden keskellä ja ottaakseen huomioon työryhmän muut jäsenet intensiivisessä työssä ja yhteisasumisessa.

Ranta työskenteli kahden eläkkeelle jääneen tarkkailijan kanssa, joiden vankka elämänkokemus oli hieno lisä tarkkailutyöhön.

– Mieleeni jäivät erityisesti matkalla syntyneet syvät ystävyydet, yltäkylläinen vieraanvaraisuus sekä se, kuinka kiitollisia monet paikalliset olivat työstämme. Usein minut pysäytti kadulla joku aamulla tarkastuspisteen läpi kulkenut, joka halusi tulla kiittämään kaikkien palestiinalaisten puolesta siitä tärkeästä työstä, jolla hieman helpotamme miehityksen alla elävien ihmisten jokapäiväistä arkea.

Hae EAPPI-ohjelmaan viimeistään 15.6.2015! Lisätietoja: eappi.fi/hae-eappi-ohjelmaan/ohjeita-2015-hakuun

Tervetuloa seuraamaan EAPPI-ihmisoikeustarkkailijoiden työtä ja tiedotusta Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin!