Susanna Puukko

Susanna Puukko

Nablusin sirkuskoulu tuo lapsille iloa ja onnistumisen kokemuksia. Sirkusopetus voi tukea myös muiden alojen oppimista.

Nablus sirkuskoulu

Nablusin lapset ovat peloissaan. Eletään ensimmäistä intifadaa vuonna 1990. Israelilaisia sotilaita on kaikkialla, vanhassa kaupungissa, kaduilla ja kortteleissa. Ilo lasten silmistä on kadonnut.

Näin muistelee Mahmoud Masri, joka päättää ystävineen järjestää improvisoituja klovniesityksiä Nablusin lapsille ilman sen suurempaa kokemusta. Lapset herahtavat hersyvään nauruun ystävien hassutellessa kaduilla. Pelko lasten sydämissä kaikkoaa hetkeksi. Nablusin sirkuskoulun siemen on kylvetty.

Masri ja hänen ystävänsä aloittavat itsenäisen opiskelun: onneksi netistä löytyy videoita. Yhdellä on kontakti saksalaiseen sirkustaiteilijaan, toinen on lahjakas jonglööri ja yksi rakastaa kasvomaalausten tekemistä. Sirkus on syntynyt.

Nykyään Nablusin sirkuskoulussa (Assirk Assaghir) on tarjolla oppitunteja klovneriasta jongleeraukseen ja akrobatian eri lajeihin. Sattuman kaupalta sirkuskoulu on löytänyt tiloikseen vanhan koulun tilat. Sirkuskoululaiset ovat talkootyöllä kunnostaneet koulun erinomaiseen kuntoon. Vielä kuitenkin työtä riittää.

Sirkuskoulun johtaja Masri kertoo ylpeänä, että sirkuskoulun oppilaat menestyvät yli odotusten myös peruskoulussa. Tytöt saavat korkeimpiin kuuluvia arvosanoja, ja Masri toteaa, että sirkuksen avulla lapsista kehittyy luovempia, avoimempia ja tarkkanäköisempiä.

Sirkuksessa jokainen voi olla oma itsensä tai halutessaan pelleillä naamion takaa. Jokaisen erityistaidoille on käyttöä!

Tällä hetkellä Nablusin sirkuskoulu järjestää sirkusmatematiikan tunteja lapsille, joilla on oppimishaasteita. Sillä oppimisen tulee olla ennen kaikkea hauskaa. Tulokset ovat ällistyttäviä, sillä ryhmätyöskentely ja perspektiivin vaihto auttavat erinomaisesti matemaattisten ongelmien ratkaisussa.

Pienestä koostaan huolimatta sirkuskoulu on auttanut myös muita hädän alla olevia. Kirkon Ulkomaanavun rahoituksella pieni ryhmä sirkuskoululaisia on järjestänyt sirkustunteja Jordaniassa Za’atarin pakolaisleirillä. Katselijoiden alkujännityksen jälkeen ensiesityksen vastaanotto oli myrskyisä – esitys venyi tuntien mittaiseksi show’ksi. Pakolaiset kiittivät housunlahkeissa roikkuen siitä, että klovnit saivat heidät nauramaan, monet ensimmäistä kertaa kuukausiin.

Nablusin sirkuskoulu taistelee kuitenkin olemassaolostaan. Oppilailta pyydetään lukukaudesta vain nimellinen korvaus (noin 7 euroa), sillä sirkuskoulun opettajien mielestä on tärkeää, ettei köyhyys rajoita tunneille osallistumista. Tälläkin hetkellä sirkuskoulu tukee viittätoista erityisen vähävaraista oppilasta, joilta ei peritä lukukausimaksuja.

Kuva: S. Puukko

Avoimien ovien päiviä järjestetään usein, jotta perheillä, ystävillä ja yhteisöllä on mahdollisuus tutustua sirkuksen maailmaan. Palestiinalaisessa yhteiskunnassa sirkus on suhteellisen uusi ilmiö, ja siihen liitetään usein vääriä käsityksiä. Perheitä ja ystäviä kutsutaankin sirkuskoulun esityksiin, jotta nämä näkisivät mistä on kysymys, ja etenkin nuoret tytöt saisivat jatkaa harrastustaan tyttöjen omassa ryhmässä.

Sirkus kasvattaa itseluottamusta ja tekee lapsista onnellisempia. Nablusin sirkuskoulusta tullaan kuulemaan vielä, sillä nämä sirkustaiteilijat ovat uskomattoman lahjakkaita!

Susanna Puukko on 30-vuotias valtiotieteiden maisteri, joka työskentelee ekososiaalisesti kestävän ja oikeudenmukaisen maailman puolesta. Susanna on työskennellyt kansainvälisissä ja monikulttuurisissa työtehtävissä.