Sosiaalinen media vie vankilaan

Elina, Betlehem

– Sotilaat tulivat kahden aikaan yöllä. Se tapahtui täysin odottamatta. Heitä oli monta, enkä tiennyt lainkaan minkä vuoksi minut pidätettiin. Mitään syytä ei kerrottu.

19. huhtikuuta 2016 joukko Israelin armeijan sotilaita tunkeutui pienessä palestiinalaiskaupungissa Al Khader’ssa (i) Atwanin perheen kotiin ja pidätti perheen 22-vuotiaan tyttären Majd Yousef Atwanin. Myöhemmin pidätyksen syyksi todettiin Majdn toiminta facebookissa.

– Olin kirjoittanut facebookiin pommi-iskusta Jerusalemissa ja lausunut rukouksen menehtyneiden palestiinalaisten puolesta. Tämän lisäksi minua vastaan oli kerätty facebook-päivityksiäni vuodesta 2013 asti.

Oferin sotatuomioistuimessa Majd tuomittiin 45 päiväksi vankeuteen ”yllytyksestä” sosiaalisessa mediassa. Majd vapautettiin kahdeksannen oikeuskäsittelyn jälkeen, hänen isänsä Yousef Atwanin maksettua Israelille 3000 shekelin  (noin 730 euroa) suuruisen sakon.

Majdia vankila ei vaienna

–  Luulen, että vanhempieni poliittisen aktiivisuuden vuoksi toimintaani facebookissa seurataan tavallista tarkemmin. Ehkä minut pidätettiin, jotta pysyisin hiljaisena.

1990-luvun vaihteessa ensimmäisen intifadan eli palestiinalaisten kansannousun aikaan Majdn vanhemmat olivat poliittisesti aktiivisia ja osallistuivat miehitystä vastustaviin mielenosoituksiin Bethlehemissä. Vuonna 1992 perheen isä vangittiin kahdeksaksi vuodeksi ja vuonna 1993 äiti puoleksitoista vuodeksi.

– Välillä minua pelottaa kaikki mitä kirjoitan facebookiin, mutta käytän facebookia edelleen entiseen tapaani. Keskellä yötä armeijan tekemien pidätysten ja palestiinalaisten vangitsemisen tarkoituksena on saada ponnistelut palestiinalaisten oikeuksien puolesta loppumaan, Majd selostaa.

– Tarkoituksena on saada ihmiset pelkäämään, mutta mitä me pelkäisimme? Miehitystä? Vankilaa? Meillä ei ole mitään menetettävää. Vaikka olisi insinöörin tutkinto, ei ole työtä eikä tulevaisuutta. Se tekee ihmisistä turhautuneita.

Majd työskenteli aiemmin meikkitaitelijana, mutta on tällä hetkellä työttömänä. Tulevaisuudessa Majd näkee hyvin vähän toivoa.

– Monet nuoret ihmiset miettivät maasta muuttamista, koska eivät näe hyvää tulevaisuutta tai toivoa täällä. Tulevaisuus palestiinalaisille nuorille, todellakin, se on musta.

Marraskuun 15. päivänä vietettiin Palestiinan itsenäisyyspäivää. Majd kyseenalaistaa kuitenkin vahvasti Palestiinan todellisen itsenäisyyden.

– Me elämme edelleen sotilaallisen miehityksen alaisuudessa. Emme voi puhua itsenäisyydestä näissä olosuhteissa, joissa aseistetut sotilaat tulevat lasten kouluihin tai tunkeutuvat yöllä ihmisten koteihin pidättämään ihmisiä.

elina-blogi-graffiti

Olosuhteet vankiloissa rikkovat kansainvälistä oikeutta

– Ehkä vaikeinta vankilassaolon aikana oli se kun minua siirrettiin vankilasta toiseen, kuulusteluista kuulusteluihin ja aina uudelleen oikeuden eteen. Minut vietiin yhteensä kahdeksan kertaa oikeuteen kuultavaksi, enkä koskaan tiennyt kauanko tämä kaikki kestää. Se oli raskasta ja väsyttävää.

Majd kertoo, että hän oli eri pituisia aikoja kolmessa eri israelilaisessa vankilassa, Hasharonissa, Al Ramlessa sekä Oferissa . (ii)

– Olosuhteet vankilassa olivat todella huonot. Yhdessä ahtaassa huoneessa oli neljä naista tai tyttöä, jotkut paljon nuorempia kuin minä. Päivärytmi oli raskas ja puuduttava. Kello neljältä aamuyöllä piti noustava ylös vankien laskentaan, seitsemältä aamulla tutkittiin huoneet ja kello kymmeneltä oli mahdollisuus ulkoilla ”fouralla”. Vangit kutsuvat fouraksi pihaa, jossa vangit saavat ulkoilla, Majd kertoo.

Majdin mukaan vankila on erittäin huono paikka erityisesti naisille ja tytöille. Hygieniataso on puutteellinen, ruoka huonoa ja vangittuna oleminen oli erityisen vaikeaa esimerkiksi terveysongelmista kärsiville naisille. Vankeja myös pahoinpideltiin.

– Laitoimme itse ruoan aineksista, joita meille annettiin. Kerran viikossa saimme kanaa. Joskus ruoka-aineet olivat pilaantuneita ja syömäkelvottomia ja ruoka, jota saimme niistä aikaiseksi oli kehnoa, riittämätöntä ja epäterveellistä.

Aika vankilassa oli fyysisesti raskasta ja koetteli Majdin terveyttä. Majdin kokemukset eivät ole harvinaisia. Oman tarinansa jälkeen Majd kertoo pikkuveljestään, joka vuonna 2015, vain 14-vuoden ikäisenä, vietti 8 kuukautta israelilaisessa vankilassa.  – Veljeni oli tuolloin yksi nuorimmista poliittista vangeista Israelin vankiloissa.

Aseistettujen sotilaiden yöllä suorittamat pidätykset ja palestiinalaisten vankien kaltoinkohtelu israelilaisissa pidätyskeskuksissa ja vankiloissa ovat miehityksen arkipäivää. Pahoinpitelyt, solvaukset, ruoan, veden ja wc-tilojen käytön rajoittaminen, terveydenhoidon puute, kuulustelut väkivaltaa tai uhkailuja hyväksikäyttäen, pakotetut tunnustukset, perheenjäsenten vierailujen tai asianajajan luokse pääsemisen estäminen kuulustelujen aikana ovat raportoituja ongelmia myös lapsivankien kohdalla.

Yli 6000 palestiinalaisvankia

Kysymys vangeista koskettaa laajasti koko palestiinalaista yhteiskuntaa. Israelilaisissa vankiloissa on yli 6000 palestiinalaista vankia, joista yli 400 on alaikäisiä. (iii)   Lasten oikeuksia puolustavan  Defence for Children International -järjestön mukaan Israel pidättää, vangitsee ja asettaa sotilasmääräysten alaisesti syytteeseen 500-700 palestiinalaista lasta joka vuosi.

Vankeja tukevassa Palestinian Prisoners Society -järjestössä työskentelevän Abdallah Zgharin mukaan on vaikeaa löytää palestiinalaista, jonka perheessä, suvussa tai ystäväpiirissä ei olisi ihmistä, joka on viettänyt osan elämästään israelilaisessa vankilassa tai pidätyskeskuksessa. Järjestön keräämien tilastojen mukaan jokaisen 24 tunnin aikana pidätetään keskimäärin 15-25 palestiinalaista.

– Tällä politiikalla yritetään nitistää palestiinalaisista nuorista henki ja toivo. Noin 200 palestiinalaista on pidätetty pelkästään facebook-päivitysten vuoksi, Zghari kertoo.

Vuoden 2015 lokakuun jälkeen ihmisoikeusjärjestö Addameer on raportoinut yli 200 tapausta, jossa palestiinalainen on tuomittu vangittavaksi väitetystä ”yllytyksestä” sosiaalisessa mediassa. Yllytykseksi on tulkittu muun muassa sosiaalisen median toiminta, jonka on katsottu glorifioivan armeijan yhteenotoissa tai väkivaltaisissa iskuissa menehtyneiden palestiinalaisten kuolemaa.

Israelin miehittämällä Länsirannalla palestiinalaisia siviilejä kohdellaan Israelin sotilasmääräyksien mukaisesti, kun taasen samalla alueella asuviin siirtokuntalaisiin sovelletaan Israelin siviililainsäädäntöä. Sotilasmääräykset toimivat perusteina palestiinalaisten pidätyksille, vangitsemiselle ja palestiinalaisten viemiselle sotaoikeuteen tuomittavaksi. Sotilasmääräykset ovat vuodesta 1967 alkaen luotu erillinen oikeusjärjestelmä, jolla hallitaan miehityksen alaisuudessa eläviä palestiinalaisia.

alkhadr

***   ***   ***

(i) Al Khader on noin 10 000 asukkaan palestiinalaiskaupunki Länsirannalla Bethlehemin alueella noin kymmenen kilometriä Jerusalemista etelään.
(ii)Näistä vankiloista sekä HaSharon että Ramleh sijaisevat miehitettyjen palestiinalaisalueiden ulkopuolella Israelissa.  Palestiinalaisvankien vieminen Palestiinan ulkopuolelle on vastoin neljättä Geneven yleissopimusta, jonka mukaan syytteenalaisten suojeltujen henkilöiden tulee olla pidätettyinä vallatusta maassa ja jos heidät tuomitaan, kärsiä rangaistuksensa siellä (artikla 76).  Palestiinalaisten vankien sijoittaminen Israelissa sijaitseviin vankiloihin johtaa käytännössä usein siihen, etteivät vangit saa palestiinalaista puolustusasianajajaa tai pysty vastaanottamaan omaistensa vierailuja, koska pääsy Israeliin vaatii miehitetyssä Palestiinassa asuvilta palestiinalaisilta erillisen luvan. Luvan myöntäminen voidaan estää ”turvallisuussyihin” vedoten.

(iii) Huhtikuun 2016 lopulla israelilaisissa vankiloissa oli 6295 palestiinalaista vankia, joista 414 oli alaikäisiä. Tiedot perustuvat Israelin armeijan ja IPS:n (Israel Prison Service) BT’selemille antamaan dataan.

LÄHTEET:
Annual Violations on Report: Violations againts Palestinian Prisoners in Israeli Prison 2014 . Addameer Prisoners Support and Human Right Association. 2015.: http://www.addameer.org/sites/default/files/publications/violations_report_2014.pdf
Children in Israeli Military Detention: Observations and recomendations. UNIFEC. February 2013.
https://www.unicef.org/oPt/UNICEF_oPt_Children_in_Israeli_Military_Detention_Observations_and_Recommendations_-_6_March_2013.pdf
Daring to Post: Arrest for Palestinians for Alleged Incintement. 24 August 2016.
http://www.addameer.org/publications/daring-post-arrests-palestinians-alleged-incitement
DCI-Palestine: Military Detention.
http://www.dci-palestine.org/issues_military_detention
Occupied lives: Improsonments of Palestinian Woman and Girls. 7 March 2016.
http://www.addameer.org/publications/occupied-lives-imprisonment-palestinian-women-and-girls
Palestinian Political Prisoners in Israeli Prison. Addameer Prisoners Support and Human Right Association. 2016.
http://www.addameer.org/sites/default/files/briefings/general_briefing_paper_-_june_2016_1.pdf
Presumed Guilty: Remand in Custody by Military Court in West Bank.  B’Tselem. The Israeli Infomation Centre in the Occupied Territories. June 2015.
http://www.btselem.org/sites/default/files2/201506_presumed_guilty_eng.pdf