Susiya – uhanalainen kylä

Päivi Moore

Susyassa eletään tavallista arkea, vaikka purkumääräykset uhkaavat koko kylää.

P1010254

Olen nyt viettänyt paljon aikaa Susiyassa – kaikkina vuorokaudenaikoina. Olen istunut monella lattialla syömässä aamiasta, lounasta tai illallista eri perheiden kanssa. Käymme usein kollegani kanssa aamu- ja iltakävelyillä Susiyan mailla. Emme juuri koskaan saa tehdyksi koko lenkkiä ilman että joku Susiyan 350 asukkaasta tulee vetämään meitä käsipuolesta. ”Tulkaa, tulkaa tänne syömään kanssamme”. Siinä sitten istumme ulkona ja käymme läpi kaikkien osapuolten vanhemmat, sisarukset, lapset ja muun elämän. Jos on ilta taustalta kuuluu arabialaista musiikkia, television lastenohjelmia tai Bollywood-elokuvan tunnistettavia ääniä. ”Bollywood?” kysyn. ”Yes”, kaikki sanovat hymyillen. ”We like Bollywood”. Ehkä Bollywood-elokuvien loisto ja dramatiikka saavat kylän asukkaat unohtamaan arjen huolet edes hetkeksi. Huolia onkin monia. Päällimmäisenä kaikille Susiyan rakennuksille annetut purkumääräykset.

P1010261

Kylää auttanut Rabbis for Human Rights – järjestö haki lakimiestensä avulla väliaikaista toimenpidekieltoa estääkseen kylän tuhoamisen. Järjestö anoi lykkäystä, kunnes kylän tekemä kaavaehdotus käsiteltäisiin oikeudessa 4. elokuuta. Israelin korkein oikeus ei hyväksynyt lisäaikaa, ja tällä hetkellä kylän täydelliselle purkamiselle ei ole oikeudellisia esteitä.

P1010383        P1010113 (2)

Näennäisesti elämä jatkuu normaaliin tapaan. Satoja korjataan ja lampaita viedään laitumelle. Täällä elämä on yksinkertaista. Suuri osa arjen askareista tehdään ulkona aivan kuin suomalaisella kesämökillä. Leipä paistetaan perinteisellä palestiinalaisella taboon-uunilla. Ulkosalla istuu iltaisin perhekuntia juomassa teetä ja joukossa näkyy aina myös liuta lapsia. He auttavat vanhempiaan askareissa tai leikkivät lukuisien kavereidensa kanssa. Leikkipaikalta kuuluu aina lasten äänia.

P1010217      P1010162 (2)

Susyan kylä on rakennettu kolmelle kukkulalle. Niiden välisissä laaksoissa kasvaa oliivipuita, tomaatteja, yrttejä, viljaa ja heinää lampaille ja vuohille. ”Laidunmaamme ulottuivat kauas tuonne vuorten taakse”, kertoo kyläläinen Yahya, ”Mutta nythän emme saa mennä sinne lainkaan.”

Yahya näyttää minulle luola-asumusta, jollaisissa Susiyan kylän asukkaat asuivat ennen vuotta 1986. Silloin heidät häädettiin omilta mailtaan, koska israelilaiset löysivät alueelta jäänteitä mahdollisesta muinaisesta juutalaisesta synagogasta. Kylän asuttama alue julistettiin arkeologiseksi kohteeksi, mutta se ei estänyt israelilaisia rakentamasta taloja ilman rakennuslupaa samaan arkeologiseen kohteeseen.

Tällainen outpostiksi kutsuttu siirtokunta on laiton myös Israelin lain mukaan, mutta on saanut Israelin valtiolta nopeasti tarvittavat palvelut ja armeijan suojelun. Myös outpostin taloilla on purkumääräys päällä, mutta sen toteuttamisesta ei ole merkkejä. Länsirannassa päätöksiä tekee vain puolustusministeriön alainen siviilihallinnoksi kutsuttu elin, joka toimii niin kuin haluaa.

P1010237      P1010241

”Meidän parhaat kaivomme olivat tuolla”, näyttää Yahia Susiyan toisella puolen olevan siirtokunnan suuntaan. ”Nyt heillä on meidän vetemme ja me ostamme vettä kalliissa säiliöissä.” Tässä niin ikään Susiyaksi kutsutussa israelilaisessa siirtokunnassa on taloja, jotka on rakennettu luvatta Susiyan kylän asukkaiden yksityisomistuksessa oleville maille. Näillekin siirtokuntalaisille on palvelut järjestetty. Valtio turvaa heidän elämäänsä myös armeijan näkyvällä läsnäololla ja hankkimalla siirtokunnan halukkaille miesasukkaille kiväärit olalle. Väliin jääneen palestiinalaiskylän asukkaat tietävät, että palestiinalaisille asetetut purkumääräykset myös toteutetaan. Heitä puolustavat vain vapaaehtoisjärjestöt. Palestiinalaisten Susiyassa pelko häädöstä elää joka päivä.

P1010371

”Susiyan kylällä oli 10 000 dunumia laidunmaata”, sanoo Nasser Nawaja, Susiyan kylän puhemies, ”Mutta se on kutistunut 500 dunumiin, jolla on nyt pärjättävä. Kaikki tässä kartassa punaisella, keltaisella ja sinisellä näkyvät entiset Susiyan maat ovat nykyisin palestiinalaisten ulottumattomissa. Jatkamme väkivallatonta kamppailua, että saamme pitää edes sen.”

P1000960       P1000906 (2)

Nasser on israelilais-palestiinalaisen rauhanjärjestö B’tselemin aktiivi. Hän on väsymättömällä työllään nostanut Susiyan näkyväksi kansainvälisellä kentällä. Kylässä on käynyt monen maan diplomaatteja, poliitikkoja, bussilasteittain eri järjestöjen jäseniä ja median edustajia päivittäin.

Me EAPPI-tarkkailijat olemme nykyisin paikalla läpi vuorokauden, jotta vastapäiseltä kukkulalta kiikaroiville sotilaille ei missään vaiheessa syntyisi ajatus, että Susiya on unohdettu.

P1000964    P1010114