Viimeinen määränpää

Lea Pakkanen

Palestiinan beduiineja uhkaa pakkosiirto urbaaneille asuinalueille. Israelin viranomaiset ovat laatineet kuuden alueen suunnitelman, jota beduiinit ovat vastustaneet voimakkaasti. Jotkut heistä ovat viettäneet pakolaisen elämää Israelin perustamisesta (1948) lähtien

 

Selim Auda Jahaleen. Kuva EAPPI/BG. Saltnes

Selim Auda Jahaleen on 107 vuotta vanha palestiinalainen beduiini. Hän on Jahaleen-heimon vanhin jäsen.

Selim syntyi vuonna 1907 Sabassa, Negevin autiomaassa, joka kuuluu nykyään eteläiseen Israeliin. Lapsuutensa Selim vietti osmanihallinnon alla ja nuoruutensa brittien hallitsemassa mandaattiajan Palestiinassa. Nuorena miehenä hän todisti sionismin nousua ja vainottujen juutalaispakolaisten muuttoaaltoa Israeliin.

Kun Selim oli mies parhaassa iässään, tuli hänestä itsestään pakolainen Israelin valtion perustamisen myötä. Vuoden 1948 sodan aikaan hän joutui monen muun Palestiinan beduiinin tapaan jättämään maansa Negevissä.  Hän pakeni Jordanian hallitsemalle Länsirannalle. Vuonna 1967 Israel valtasi Länsirannan ja Selim joutui sen armeijan hallinnon alle. Hän on asunut 66 vuotta Länsirannalla ja todistanut useita sotia, kansannousuja, rauhansopimuksia, -prosesseja ja -neuvotteluja.

Nyt Selim elää erämaassa Jerusalemin lähellä vanhimman poikansa Mohammedin kanssa majassa, joka on tehty tinasta, rautatangoista ja kankaasta. 14-henkinen perhe tienaa leipänsä paimentamalla lampaita ja vuohia erämaan kumpuilevilla kukkuloilla. Suuri yleisö tuntee alueen nimellä E1, joka viittaa Israelin kunnianhimoiseen siirtokuntasuunnitelmaan.

Israelin viranomaiset hyväksyivät E1-suunnitelman vuonna 1999, mutta se keskeytettiin kansainvälisen paineen johdosta. Toteutuessaan E1 yhdistäisi Ma’ale Aduminin siirtokunnan Jerusalemiin sekä loisi laajemman siirtokuntablokin liittämällä niihin Mishor Aduminin ja Kfar Aduminin siirtokunnat teiden ja uusien asuinalueiden avulla.  

bgsaltnes-nuwaima-map-500-sqm-plots-for-houses-2014-09-13

Kartta varta vasten rakennettavasta asuinalueesta. Kuva EAPPI/BG. Saltnes

Tänä päivänä Ma’ale Aduminissa asuu yli 36 000 israelilaista siirtokuntalaista. Israelin hallituksen hyväksymissä rajoissa sen koko on 48 neliökilometriä, kaikki kansainvälisen yhteisön tunnustamien palestiinalaisalueen rajojen sisäpuolella. E1-aluesuunnitelma laajentaisi siirtokuntaa 12 neliökilometrillä.

Vaikka E1-suunnitelma on keskeytetty, niin palestiinalaisväestön häätäminen pois E1-alueelta jatkuu. Tänä vuonna Israelin viranomaiset ovat tuhonneet 39 kotia ja elinkeinorakennusta. Selimin perheen koti on tuhottu neljä kertaa viimeisen kahden vuoden aikana, viimeksi syyskuussa.

Kun sotilaat tulivat tuhoamaan Selimin taloa, hän yritti vastustaa heitä. “Minne meidän on pitäisi mennä?” hän huusi sotilaille.

Beduiinien telttarakennus. Selim Auda Jahaleen on 107 vuotta vanha palestiinalainen beduiini. Hän on Jahaleen-heimon vanhin jäsen. Kuva EAPPI/BG. Saltnes

Beduiineja Khan Al-Ahmarista. Kuva EAPPI/BG. Saltnes

Israelin viranomaiset ovat keksineet vastauksen Selimin kysymykseen. Elokuussa he julkistivat suunnitelmat jopa 7000 beduiinin siirtämiseksi kuudelle asuinalueelle. Suurin niistä on Nuwei’massa, joka on palestiinalainen kylä aivan Jerikon lähellä. Sitä ympäröivät siirtokunnat ja Israelin sotilaalliset tukikohdat. Suunnitelman mukaan Nuwei’maan siirretään kolme palestiinalaista beduiiniheimoa, Ka’abne, Rasheideh ja Selimin heimo Jahaleen.

Beduiineille ei ole annettu mahdollisuutta osallistua suunnitteluun. Useimmat heistä vastustavat suunnitelmaa. Selimin poika Mohammed kuuluu heihin

– Kuka huolehtii toimeentulostamme, kun menetämme lampaista saamamme tulot? hän kysyy.

Nuwei’man sunnitelman mukaan jokainen perhe saisi 500 neliömetriä maata käyttöönsä.

– Täällä meillä on paljon tilaa karjamme paimentamiseen. Uudella alueella se on mahdotonta, Mohammed sanoo.

– Israelin on annettava meidän jäädä tänne, tai palata Negeviin josta tulemme, hän jatkaa.

Asuinalueella eläminen ei myöskään sovi beduiinien kulttuuriin.

– Beduiiniheimot eivät asu lähellä toisiaan, Mohammed selittää. – Jos me kaikki muutamme samalle alueelle, niin siitä seuraa tappeluja.

Toteutuessaan suunnitelma merkitsisi perinteisen beduiinikulttuurin loppua Palestiinassa. Se johtaisi myös yksilöiden ja ihmisjoukkojen pakkosiirtoihin, jotka on kielletty Geneven neljännessä sopimuksessa motiivista riippumatta. Toimia voidaan pitää sopimuksen 49. artiklan vakavana loukkauksena.