Enemmän kuin traktori

Mies istuu ja katsoo kameraan.

Olemme tulleet Jordanlaaksossa sijaitsevaan Humsan kylään vierailemaan tutussa yhteisössä. Pelloilla työnteossa oleva paikallinen maanviljelijä Ahmed huomaa meidät pian ja kiiruhtaa luoksemme. Hän haluaa kertoa, mitä hänen perheelleen tapahtui viikko sitten.

Ahmed kertoo, että oli vasta saanut traktorin takaisin edellisen takavarikon jälkeen, kun Israelin siviiliviranomaiset tulivat hänen kotipihaansa kertomaan, että traktori takavarikoidaan jälleen. ”Traktori oli takavarikoituna 60 päivää. Emme olleet vielä ehtineet edes iloita sen kotiin paluusta”, Ahmed kertoo. Tällä kertaa takavarikon kohteena olisi kuitenkin Ahmedin perheen traktorin lisäksi myös hänen veljensä traktori sekä perheiden yhteiskäytössä oleva vesisäiliö.

Syynä takavarikkoon oli viranomaisten mukaan se, että perheen koti sijaitsee alueella, jonka Israel on julistanut suljetuksi sotilasalueeksi. Lisäksi Ahmedin täytyi ensimmäisen takavarikon purkamisen yhteydessä allekirjoittaa lupaus siitä, että takavarikoitu kulkuneuvo ei tule enää liikkumaan paikalla, josta se takavarikoitiin. Tämä tarkoitti perheen kotipihaa.

Traktori

Takavarikoinnit vaikeuttavat elämää ja elinkeinoja maaseudulla

Israel takavarikoi miehittämillään palestiinalaisalueilla työ- ja kulkuvälineitä, maatalouseläimiä sekä maata. Omaisuutta takavarikoidaan usein turvallisuuteen vedoten, koska Israel on julistanut Länsirannalla pääsääntöisesti kaikki maaseutualueet sotilasalueiksi, luonnonpuistoiksi tai arkeologisiksi alueiksi, joilla liikkuminen tai asuminen on palestiinalaisille kiellettyä myös silloin, kun he voivat todistaa omistavansa maan. Takavarikointi vaikeuttaa palestiinalaisten elämää ja tulonsaantia lisäten samalla painetta kaupunkiin muuttoon ja perinteisistä elinkeinoista (lampaiden kasvatuksesta ja maanviljelystä) luopumiseen. Omaisuuden takavarikoiminen on Israelille sen asettamien korkeiden sakkojen ansiosta myös tulonlähde. Vuosien 2014 – 2020 välillä Israel keräsi takavarikkosakkojen sekä myymänsä takaisinlunastamattoman omaisuuden muodossa yhteensä 10 miljoonaa shekeliä (n. 2,55 miljoonaa euroa).

Traktorit ja vesitankki ovat elintärkeitä Ahmedin ja hänen veljensä perheelle. Ahmedilla ja hänen vaimollaan on kahdeksan lasta. Veljen perheessä on yhteensä 12 henkeä. Tällä hetkellä molemmat perheet ovat juomaveden saannin suhteen naapureiden tarjoaman avun varassa, sillä ilman traktoria he eivät pysty kuljettamaan vettä kotiin asti, vaikka hankkisivat uuden vesisäiliön. Ahmed yrittää saada takavarikon purettua oikeusteitse saadakseen traktorit takaisin. Edellisen takavarikon purkamisen yhteydessä hän joutui maksamaan 2190 shekelin (noin 580 euroa) sakon sekä asianajajan palkkion. Tällä kertaa maksettavaa sakoista ja asianajokuluista tulee Ahmedille ja hänen veljelleen yhteensä 12 000 shekeliä (3080 euroa), jonka perheet joutuvat lainaamaan lähipiiriltä. Mikään ei kuitenkaan takaa sitä, että traktoreita ei takavarikoida uudestaan niiden palauttamisen jälkeen.

Traktorillakin on suuri merkitys yhteisölle

Ahmedin veli yritti vastustaa vesisäiliön takavarikoimista, mutta paikalla ollut Israelin siirtokuntien turvallisuusviranomainen suihkutti hänen silmiinsä pippurisumutetta, mistä seuranneen kivun takia hän joutui hakeutumaan lääkäriin. Veli kärsii lisäksi munuaissairaudesta, jonka takia hän joutuu käymään parin päivän välein dialyysihoidoissa sairaalassa. Sairaala sijaitsee Nablusissa, jonne on kotikylästä matkaa 90 kilometriä. Tavallisesti matka on taittunut traktorilla moottoritien varteen ja siitä eteenpäin pikkubussilla tai liftaamalla, mutta nyt traktoreiden ollessa takavarikoituna joku perheenjäsenistä kuljettaa veljen aasilla moottoritielle. Matka taittuu edelleen, mutta on huomattavasti aiempaa hitaampi ja uuvuttavampi.

Pari kuukautta sitten myös Ahmedin naapurin traktori takavarikoitiin. Kun traktorin palauttamisen jälkeen kuulin tämän toteavan, että traktori on hänen sielunsa, minua melkein nauratti, sillä niin suureelliselta ilmaisu minun korviini kuulosti. Nyt Ahmedin tarinaa kuunnellessani alan ymmärtää, kuinka valtava merkitys takavarikoidulla työvälineellä ja kulkuneuvolla on yhteisölle. Traktorien takavarikoiminen ei vaikeuta vain Ahmedin ja hänen perheensä elämää, sillä Ahmed on auttanut traktorillaan naapurissa asuvaa Karimaa kuljettamaan tämän valmistamat lampaanmaitojuustot jälleenmyyjille. Kuljetusvälineen puuttuessa myös Kariman toimeentulo vaarantuu.

Lampaat laiduntamassa.

Palestiinalaisalueiden talot ovat tuhoamisuhan alla

Jatkuvat takavarikoinnit eivät ole kuitenkaan ainut asia, jota Ahmed pelkää, sillä monien Jordanlaakson maaseudun asuinrakennusten tapaan myös hänen kotitalonsa on saanut tuhoamismääräyksen. Traktorin takavarikoinnin jälkeisenä päivänä Israelin viranomaisten drone pörräsi Ahmedin kodin yläpuolella kuvaamassa rakennuksia. Usein viranomaiset varmistavat dronella kuvaten, että rakennuksia ei ole laajennettu tai korjattu. Pelkästään vuotavan katon korjaaminen voi riittää syyksi siihen, että tuhoamismääräys laitetaan käytäntöön.

Näin kävi maaliskuun ensimmäisenä päivänä Ahmedin naapurille, joka oli paikannut vuotavaa kaislakattoa aaltopellillä. Tuhoamista ennen Ahmed katseli puskutraktorien ja armeijan ajoneuvojen kokoontuvan kylään johtavan tien varteen. ”Olin niin peloissani, etteivät jalkani kantaneet. Ajattelin, että seuraavaksi on meidän kotimme vuoro”, hän sanoo. Ahmedin perheen koti säästyi sillä kertaa, mutta tuhoamisen ja kodin menettämisen uhka ei poistu.

Istumme keltaisten kukkien täplittämällä niityllä keskellä kauneinta kevättä. Ahmed on lopettanut tarinansa. ”Ihmettelen vain sitä, miten traktorimme haittaavat ketään,” hän huokaa.

Leena / EAPPI