Siinä missä oli Husseinin huone

Leena / EAPPI
Ihminen eappi-liivissä raunioina olevan talon vieressä.

Palestiinalaisten on lähes mahdotonta saada rakennuslupia Israelin hallinnon alaisuudessa olevilla C-alueilla Länsirannalla. Israel tuhosi miehittämällään alueella yhteensä 851 rakennusta vuoden 2022 tammikuun marraskuun välisenä aikana, mikä jätti 966 ihmistä kodittomaksi.

Lukuisilta Länsirannalla asuvilta perheiltä, kuten Husseinin perheeltä, puuttuu oikeus ihmisarvoiseen elämään ja turvalliseen paikka, jota kutsua kodiksi.

Ajamme läpi teltoista koostuvan beduiinileirin Jordanlaaksossa, Fasayilin kylässä. Telttojen vierellä sukkuloi koiria, lampaita ja kanoja. Vaikka tiedämme, mitä olemme tulleet paikalle todistamaan, on viimeisen teltan takaa avautuva näky mykistävä. Siinä, missä on aikaisemmin selvästi sijainnut peltinen parakkirakennus, on nyt jäljellä vain valtava kasa muodottomaksi väännettyä peltiä.

Kävelemme tutkimassa peltikasaa. Silmiimme osuu heti Euroopan unionin logo. Perheen isä kertoo, että he saivat peltirakennuksen EU:lta lahjoituksena kuusi vuotta sitten. Rakennuksessa asui perheen 22-vuotias Hussein-poika, joka on liikuntarajoitteinen ja pyörätuolissa. Rakennus oli vaatimaton, mutta riittävän tilava Husseinille, jotta hän pysyi liikkumaan sisällä pyörätuolillaan. Lisäksi sen yhteyteen oli rakennettu Husseinille sopiva WC. Perhe joutui heti huoneen tuhoamisen jälkeen viemään Husseinin kymmenien kilometrien päässä sijaitsevaan palvelutaloon, koska talosta jäljelle jäänyt osa ei sovi Husseinin asuttavaksi. Nyt perheen vanhemmat ja viisi muuta lasta asuvat pienessä huoneessa ahtaasti.

EU-maiden ulkoministeriöiden logoja taittuneella pellillä.

Sää on kylmä ja sateinen, mutta jo nyt perheen äiti on huolissaan kevään ja kesän mukanaan tuomista korkeista lämpötiloista. Jordan-jokilaaksossa päivälämpötila voi kesällä nousta jopa lähelle 50 astetta ja perheen ainut ilmastointilaite tuhoutui huoneen mukana.

Paikalla on hiljaista lampaiden ja kanojen ääniä lukuun ottamatta. Silti kaikki ympärillä huutaa vääryyttä. Koitan epätoivoisesti löytää sanoja. Mitä sanoa ihmiselle, joka on juuri menettänyt kotinsa? Menetetty on materiaa, mutta rikkoutunut on sen lisäksi jotain paljon suurempaa. Oikeus elämään, oikeus rauhaan, oikeus kotiin.

En voi luvata apua.

En voi lohduttaa sanomalla, että aina voi rakentaa uudestaan, sillä on hyvin todennäköistä, että myös uudet rakennukset tuhottaisiin Israelin hallinnon toimesta.

En pysty kannustamaan suuntamaan katsetta tulevaan, koska juuri nyt tulevaisuus tuntuu mahdottomuudelta, sillä jatkuvasti kuulemme siitä, kuinka tilanne on käynyt päivä päivältä tukalammaksi siitä asti, kun Israelin oikeistolainen hallitus muodostettiin joulukuussa 2022.

En voi vakuuttaa, että kirjoittamani raportit tekevät muutoksen Suomessa tai Euroopassa. Paikallisten usko kansainvälisen yhteisön väliintuloon on rapissut 55 vuotta jatkuneen miehityksen aikana.

Kysyn perheen äidiltä, kuinka hän voi. Hän vastaa olevansa väsynyt, mutta lisää pian: ”Alhamdulillah – ylistys Jumalalle”.  Lapset kurkkivat minua peltiparakin ovelta uteliaina.

Yritän keskittyä siihen, että olen paikalla ihmisoikeustarkkailijan roolissa todistamassa, raportoimassa, mutta olen kivuliaan tietoinen siitä, että minulla on juuri se, mitä näiltä ihmisiltä puuttuu: oikeus ihmisarvoiseen elämään ja turvallinen paikka, jota kutsua kodiksi.

Raunioina oleva talo.

Vuoden 2022 tammikuun marraskuun välisenä aikana Israel tuhosi miehittämällään Länsirannalla yhteensä 851 rakennusta, jonka seurauksena 966 ihmistä jäi kodittomaksi. Israel tuhoaa myös EU:n rahoittamia asuinrakennuksia ja kouluja.

Palestiinalaisten tulee Israelin hallinnon alaisuudessa olevilla C-alueilla hakea rakennuslupaa Israelin hallinnolta, mutta käytännössä lupia on lähes mahdotonta saada. Jo olemassa olevia rakennuksia myös tuhotaan alueilla, koska niiden katsotaan olevan laittomasti rakennettuja. Samaan aikaan Israel laajentaa ja kehittää samoilla alueilla siirtokuntiaan, joihin asutetaan Israelin kansalaisia. Israelilaisten asuttaminen miehitetyille alueille on Geneven sopimusten vastaista. Lisäksi Israelilla on sopimusten mukaan miehittäjänä velvollisuus suojella alueiden palestiinalaista väestöä ja kunnioittaa oikeuttaa kunnolliseen asumiseen. Israel on ratifioinut Geneven sopimukset jo vuonna 1951.