Hebron

Hebron on Länsirannan suurin palestiinalaiskaupunki ja ainoa, jonka ytimessä asuu satoja israelilaisia siirtokuntalaisia. Vuonna 1997 kaupunki jaettiin palestiinalaishallinnon alaiseen H1-alueeseen ja kaupungin keskustassa sijaitsevaan Israelin armeijan kontrolloimaan H2-alueeseen. Siellä sotilasvallan alla elävien  palestiinalaisen elämää, elinkeinoja ja koulunkäyntiä vaikeuttavat lukuisat kulkurajoitukset, nöyryyttävät tarkastukset sekä väkivallan uhka sotilaiden ja siirtokuntalaisten taholta.

Profeetta Abrahamin uskotaan eläneen Hebronin alueella, joten kaupunki on pyhä sekä juutalaisille että muslimeille. Abrahamin perheen hautaluolan päällä on rakennus, joka on jaettu kahtia Ibrahimi-moskeijaksi ja Patriarkkojen luola -synagogaksi. Hebron on edelleen myös kaupan keskus, vaikka vilkas kauppakatu Shuhada ja Tel Rumeida -kukkula ovatkin liikkumista koskevien rajoitusten myötä muuttuneet “aavekaupungiksi.”

Hebronin EAPPI-vapaaehtoiset työskentelevät etupäässä H2-alueella tarjoamassa suojelevaa läsnäoloa ja raportoimassa ihmisoikeusrikkomuksista ja siirtokuntien laajentumisesta. Arkisin he seuraavat koululaisten kulkua tarkastuspisteiden läpi ja tapaavat miehityksestä kärsiviä perheitä Hebronissa ja lähialueilla. Viikonloppuisin he valvovat uskonnonvapauden toteutumista ja ovat läsnä, kun siirtokuntalaiset kulkevat palestiinalaisasutuksen halki. Lisäksi EAPPI-tarkkailijat kertovat Hebronin ainutlaatuisesta tilanteesta kaupungissa vieraileville delegaatioille. Päivittäinen läsnäolo H2-alueella on tärkeää, sillä Hebronin keskustassa tapahtuu tuon tuostakin jotain odottamatonta.