Jerusalem

Vanhoillisia juutalaisia miehiä ja musliminainen kävelee vanhan kaupungin katua.

Jerusalem on merkittävä keskus kolmelle suurelle uskonnolle ja täynnä pyhiä paikkoja. Kristityille Jerusalem on sekä Vanhan testamentin tapahtumien keskus että kaupunki, jossa Jeesus ristiinnaulittiin ja nousi kuolleista. Juutalaisille Jerusalem on erityisesti kuningas Daavidin kaupunki, jossa sijaitsivat juutalaisuudelle tärkeät ensimmäinen ja toinen temppeli. Jerusalem on islamin pyhä kaupunki, jossa Muhammed nousi taivaaseen nykyisen Kalliomoskeijan sisällä olevalta kalliolta.

Jerusalem on yksi israelilaisten ja palestiinalaisten konfliktin suurimmista kiistan aiheista. Vuosina 1948-1967 Jerusalemin itäiset osat ja vanha kaupunki olivat kokonaisuudessaan Jordanian hallinnassa. Israelin miehitettyä Itä-Jerusalemin se on kohdellut kaupungin itäistä osaa ikään kuin se kuuluisi Israelin valtioon. Jerusalemin palestiinalaisille asukkaille Israelin hallinto on merkinnyt väheneviä oikeuksia, rakennuslupien viivyttämistä, kotien tuhoamismääräyksiä, maan takavarikointia sekä liikkumisrajoituksia. Itä-Jerusalem on päivä päivältä enemmän eristyksissä palestiinalaisalueista, mikä loitontaa palestiinalaisvaltion syntymisen mahdollisuuksia.

EAPPI-tarkkailijoiden laajaan tehtäväkenttään Jerusalemissa kuuluu muun muassa tarkastuspisteiden ja Itä-Jerusalemin naapurustojen monitorointi. He seuraavat talojen evakuointi- ja tuhoamismääräyksiä, oikeudenkäyntejä ja mielenosoituksia. Tarkkailijat toimivat yhteistyössä sellaisten palestiinalaisten ja israelilaisten kansalaisjärjestöjen kanssa, jotka tekevät rauhantyötä, vaativat miehityksen lopettamista ja nostavat ihmisoikeuskysymykset julkiseen keskusteluun.