South Hebron Hills (Yatta)

Mies osoittaa EAPPI-tarkkailijalle mäen päällä olevaa rakennusta.

South Hebron Hills on miehitetyn Länsirannan eteläisin osa. Alueen suurin kaupunki on Yatta, jossa EAPPI-tarkkailijat asuvat. Suurin osa työstä tapahtuu kuitenkin kaupungin ulkopuolisella maanviljelysvaltaisella alueella, jossa palestiinalaisten elintila jatkuvasti supistuu, kun Israelin armeija ja siirtokuntalaiset estävät palestiinalaisia viljelemästä maata. South Hebron Hillsin EAPPI-tarkkailijat antavat suojelevaa läsnäoloa sekä maanviljelijöille että beduiineille viljelykalenterin tarpeiden mukaan. He ovat mukana lampaiden paimennuksessa, peltojen kylvössä sekä viljan ja oliivipuiden sadonkorjuussa.

Alueen kylät sijaitsevat C-alueella, jota hallinnoi Israelin sotilashallinto. Palestiinalaiset eivät saa sotilashallinnolta rakennuslupia, joten useimmissa kylissä on sotilashallinnon antamia purkumääräyksiä ”luvatta” rakennetuille rakennuksille, kaivoille, aurinkokennoille ja tuulipumpuille. EAPPI-tarkkailijoiden tehtävänä on dokumentoida ja raportoida Israelin armeijan toteuttamia kotien ja rakennusten purkuja sekä siirtokuntalaisten aiheuttamia häiriöitä.

EAPPI-tarkkailijat vierailevat usein myös suljetuksi sotilasharjoitusalueeksi julistetulla Massafer Yattan alueella, joiden pienet kylät ja niiden sadat asukkaat yrittävät selvitä kulkurajoituksista, purkumääräyksistä ja sotilaiden aiheuttamista häiriöistä huolimatta. EAPPI-tarkkailijat ovat mukana alueen koulukuljetusautossa ja seuraavat koululaisten kulkua tarkastuspisteiden läpi. Kerran viikossa EAPPI-tarkkailijat monitoroivat Meitarin tarkastuspisteellä, jonka läpi tuhannet palestiinalaiset kulkevat Israelin puolelle töihin. Lisäksi EAPPI-tarkkailijat osallistuvat palestiinalaisten ja israelilaisten aktivistien säännöllisesti järjestämiin ”access to land” -tapahtumiin eli retkiin palestiinalaisten omistamille maille, joiden viljelyä siirtokuntalaiset yrittävät estää.