Jerusalem

Jerusalem on merkittävä keskus kolmelle suurelle uskonnolle ja täynnä pyhiä paikkoja. Kristityille Jerusalem on sekä Vanhan testamentin tapahtumien keskus että kaupunki, jossa Jeesus ristiinnaulittiin ja nousi kuolleista. Juutalaisille Jerusalem on erityisesti kuningas Daavidin kaupunki, jossa sijaitsivat juutalaisuudelle tärkeät ensimmäinen ja toinen temppeli. Jerusalem on myös islamin pyhä kaupunki, jossa Muhammed nousi taivaaseen nykyisen Kalliomoskeijan sisältä olevalta kalliolta.

Jerusalem on yksi israelilaisten ja palestiinalaisten konfliktin suurimmista kiistan aiheista. Vuosina 1948-1967 Jerusalemin itäiset osat ja vanha kaupunki olivat kokonaisuudessaan Jordanian hallinnassa. Israelin miehitettyä Itä-Jerusalemin se on kohdellut kaupungin itäistä osaa ikään kuin se kuuluisi Israelin valtioon. Jerusalemin palestiinalaisille asukkaille Israelin hallinto on merkinnyt tiukentuneita oikeuksia, rakennuslupien viivyttämistä, kotien tuhoamismääräyksiä, maan takavarikointia sekä liikkumisrajoituksia. Itä-Jerusalem on päivä päivältä enemmän eristyksissä palestiinalaisalueista ja loitontaa palestiinalaisvaltion syntymisen mahdollisuuksia. Konfliktin ratkaisun ja rauhan näkökulmasta Itä-Jerusalemin nimittäminen Palestiinan valtion pääkaupungiksi olisi tärkeä askel.

EAPPI-tarkkailijoiden laajaan tehtäväkenttään Jerusalemissa kuuluu muun muassa tarkastuspisteideiden ja Itä-Jerusalemin naapurustojen monitorointi. He seuraavat talojen evakuointi- ja tuhoamismääräyksiä ja oikeudenkäyntejä sekä mielenosoituksia. Tarkkailijat toimivat yhteistyössä sellaisten palestiinalaisten ja israelilaisten kansalaisjärjestöjen kanssa, jotka tekevät rauhantyötä, vaativat miehityksen lopettamista ja nostavat ihmisoikeuskysymykset julkiseen keskusteluun.